Gradonačelnik Makarske Jure Brkan osvrnuo se danas priopćenjem u povodu jučer održane konferencije makarskog SDP-a na temu inicijative za izdvajanje makarske ispostave iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

-Jučerašnja konferencija za novinare SDP-a bila je samo naizgled epidemiološki sigurna jer su maske pale! Očigledno je da je sva dosadašnja podrška osamostaljenju Doma zdravlja bila samo deklarativna kao što je očigledno da SDP-ov kandidat Zoran Paunović, koji je Makarsku napustio još davne 1998. i nikad se više u Makarsku nije vratio živjeti, ili je loše informiran ili mu kolege nisu prenijele istinu.

Njegova ključna poruka ,,da problem ne mogu riješiti oni koji su ga stvorili” trebala bi biti upućena njegovim stranačkim kolegama u SDP-u koji jako dobro znaju kada je problem nastao. Zato što su oni stvorili taj problem, kako je točno rekla gđa. Jagoda Martić, 2003. godine.

Oglas

Želim podsjetiti građane, a možda i sam SDP, da su:

-domovi zdravlja spojeni u županijske upravo u mandatu vlade SDP-a i njihovog ministra Vlahušića

-u mandatu SDP-a zatvoreni laboratorij i rendgen a tadašnji SDP Makarska, koji je bio na vlasti, nije ništa napravio da to popravi

-u mandatu SDP-a u makarskom domu zdravlja spavali beskućnici, a nažalost, naša djeca ostala na skrbi samo jednog pedijatra

-SDP i njihova lokalna i državna vlast krivi su za ovako lošu zdravstvenu zaštitu naših sugrađana, a sve navedeno nije bilo dovoljno da u prošlom mandatu, kada su za to imali priliku, nešto konkretno naprave i poprave situaciju. Sjedili su udobno u lokalnim gostionama i u zanosu pisali prosvjedna pisma. Taj isti zanos ih drži i danas. Umjesto da se poklope ušima jer znaju da je ova situacija njihova krivnja, oni sazivaju press konferenciju i pričaju neistine i prazne političke floskule.

E pa gospodo, mi nismo takvi. Kad nam naši građani daju povjerenje da im služimo mi to i učinimo, a vo i činjenica što smo mi napravili za Dom zdravlja od kada smo na dužnosti:

-Davanjem na korištenje gradskog stana osigurali smo dolazak pedijatrice

-Sklapanjem ugovora sa dvoje radiologa iz splitskog KBC-a u Domu zdravlja se obavljaju ultrazvučni pregledi abdomena i dojke

-Grad Makarska od 2019. osigurava 500.000,00 kuna za TIM2 Hitne medicinske pomoći koji bi radio i van turističke sezone te je pokrenuo inicijativu da se u sufinanciranje uključe i općine Makarskog primorja

-Potpisali smo ugovor sa ŽDZ o financiranju inženjera radiologije kako bi rendgen od 1. travnja počeo sa radom i u drugoj smjeni

-Sufinanciramo uređenje druge pedijatrijske ordinacije

-Značajnih ulaganja bilo je i u obnovu zgrade i u opremu od strane ustanove, Županije Splitsko-dalmatinske ili kroz decentralizirana sredstva

-Preko 1.000.000,00 kuna uloženo je u građevinske radove i opremu u makarskom laboratoriju

-2.123.556,00 kn uloženo je u renoviranje fasade, uređenje dvije ordinacije obiteljske medicine i sanitarne čvorove

-5.000.000,00 kn ukupno je uloženo u uređenje fasade

-1.700.000,00 kn uloženo je u opremu

-Otvorena je nova ordinacija obiteljske medicine čime je popunjena mreža

-6.500.000,00 kn uloženo je u novootvorene prostore hemodijalize

Sve ovo zna i predsjednik SDP-a Makarska g. Sretan Glavičić, kojega znakovito, nismo mogli čuti na konferenciji za novinare jer iz sigurnog zapećka sve promatra i suflira.

Riječ je prepustio SDP-ovom gradonačelničkom kandidatu koji je u svom prvom intervjuu u lokalnom tjedniku izjavio kako se zalaže za privatizaciju zdravstva i otvaranje poliklinike, najavivši tako dodatno financijsko opterećenje za naše sugrađane!?

Jesu li SDP-ovci zbog toga ovako žestoko protiv naše inicijative?

Danas, kad smo nakon dugih pregovora i truda konačno došli do zajedničke suglasnosti za osnivanje samostalnog Doma zdravlja, te kada nam predstoji još dug i trnovit put koji moramo prijeći da bi samostalni Dom zdravlja počeo sa radom prvi siječnja iduće godine, SDP je protiv.

Jasno je da SDP ne podržava samostalni Dom zdravlja i da samostalnog doma zdravlja neće ni biti ako oni budu upravljali gradom.

Građani neka sami na izborima procijene što je za njih bolje – poručuje Brkan.

M. D. /foto MD