Kada smo prije dvije godine prvi put razgovarali s njima, Luka Mamuza, Ivan Šagolj i Zdravko Grgić Grga bili su rastuće YouTube zvijezde iz Livna čiji su humoristični skečevi, obrađeni kroz avanture Jure i Mate, redovito ubirali stotine tisuća pregleda i gomilali publiku iz svih krajeva nekadašnje zajedničke države. Ipak im je posljednjih mjeseci YouTube kanal čudno mirovao, no sada se zna i s kojim razlogom. Naime ekipa iz Livna, koja se voli nazvati i naturaliziranim Makaranima, radila je na svom najvećem projektu do sada – snimanju materijala za dramsku-krimi seriju Balkanika koja je okupila i poznatu glumačku ekipu i koja bi im, nadaju se, mogla otvoriti vrata velike produkcije.

S Lukom i Ivanom ponovno smo se susreli u našem gradu gdje su, kažu, došli na zasluženi odmor. –Ljeto nije ljeto ako barem jednom ne dođemo u Makarsku, gdje se osjećamo kao kod kuće i gdje smo stekli baš prave prijatelje. Radili smo stalno od početka lipnja do prije nekoliko dana a potom smo odlučili malo razbistriti glave, i evo nas kod vas – govori nam Šagolj.

Inače, za razliku od njihovog dosadašnjeg rada, projekt Balkanika donosi seriju od pet polusatnih epizoda koja bi se na jesen trebala predstaviti široj publici. – Kako smo tek završili snimanje, sada počinje rad na post produkciji i ostalom, ja se nadam da će je na jesen gledatelji moći vidjeti na jednoj od televizija- priča Luka Mamuza, koji je dodao još detalja o radnji i glumcima.

Oglas

-Balkanika je krimi-drama s elementima komedije i u pitanju je zapravo dosta ozbiljan projekt, u kojem smo sve uspjeli podići na jedan viši nivo. Skupili smo nešto sredstava, uspjeli angažirati i poznate glumce iz BiH i Hrvatske, tu su Dragan Marinković Maca, Slaven Knezović, Mladen Bulić, Stipe Radoja, Ana Uršula, Ana Popović, čak nam se pojavio i Mate Rimac koji u seriji glumi samog sebe, režiju potpisuje Marin Mamuza a za direktora fotografije dobili smo Mirka Pivčevića – dodaje Luka Mamuza.

Kako pričaju, serija se vrti oko teme migranata, odnosno skupine ljudi iz Livna koja ih „šverca“ u Dalmaciju, dosta su se posvetili svijetu kriminalnog podzemlja i načina na kojeg on privlače mlade ljude koji ne uspijevaju dobiti posao legalnim putem dok glavne likove – Struju i Bakra, glume Luka i Ivan. Ono malo što su nam pokazali materijala pokazuje da se radi o izvrsno snimljenom materijalu, gledali smo odlične scene pucnjave i jurnjave automobilom, a za više toga morat ćemo se i sami strpjeti još neko vrijeme. Sudeći po onome na što su nas navikli, vjerujemo da će postići lijep uspjeh kod publike.
O.Franić / foto O.Franić