Produljeni vikend u Makarskoj doveo je sa sobom i nešto turista na gradsku plažu, a među ekipom koja je u nedjelju guštala u vrućem popodnevu zatekli smo i autore vrlo popularnog YouTube serijala iz susjedne Bosne i Hercegovine. Naime, već pune četiri godine publiku na najpoznatijem svjetskom video servisu osvajaju momci iz Livna, koji stoje iza duhovitih priča od kojih je satkan serijal Jure i Mate, a koji je do sada njihovom kanalu priskrbio preko 80.000 vjernih pretplatnika.

– Mi nismo klasični Youtuberi u ikakvom smislu. Ne snimamo takvim tempom već se trudimo da nam svaka epizoda bude što bolja, da svaka ima neku svoju priču od kojih su mnoge napravljene po istinitim događajima koju su se ili dogodili nam ili smo čuli za njih kroz priču. Uz to i ne ciljamo prvenstveno na djecu kao najveću publiku YouTubea već i na one starije ljude, nudimo nešto što smatramo zdravim humorom te, u krajnjoj liniji, uspijevamo postići odjek kroz nešto što volimo raditi. I to je za sada odlično – govori nam Luka Mamuza, jedan od glavnih protagonista svake epizode.

Inače, duhovita ekipa iz Livna priznala nam je u kratkom razgovoru da im je upravo Makarska omiljeni grad na Jadranu, kojem se iznova vraćaju već respektabilan niz godina.- Danas se potrefilo da smo svi slobodni pa smo se odlučili malo okupati i popiti piće, barem na jedan dan. Inače u Makarskoj ljetujemo već 10 godina, samo smo jednom do sada promijenili lokaciju pa otišli u Vodice, ali smo se zeznuli i od tada dolazimo samo u Makarsku – iznenadio nas je na samom početku Ivan Šagolj, kojeg smo morali pitati zbog čega smatraju Makarsku najboljim izborom za ljetovanje jedne, još poprilično mlade, ekipe.

– Kako nismo stariji ljudi s obiteljima, a plaža ima svugdje na Jadranu, puno nas više zanima kakav je grad kada padne mrak i počne noćni život, a tu nam je Makarska broj 1 – kazao nam je Šagolj, kojeg smo zbog svega što nam je kazao ljubazno zamolili da nas idući put povede u turu noćnim životom Makarske da i sami nešto o njemu naučimo. Kako su nam kazali, serijal Jure i Mate nastavlja se uskoro novom epizodom, a do tada bacite oko na jedan od njihovih popularnijih videa.
O.Franić

Oglas