Uz prigodnu svečanost i druženje jučer je na Kačićevom trgu 11 otvorena 1. Ljetna umjetnička rezidencija u Makarskoj. Zaključno do 31.kolovoza na ovoj će adresi biti otvoreni Pop Up Atelje i Galerija rezidencije u kojoj će umjetnici stvarati i izlagati, a svi zainteresirani će biti slobodni navratiti, razgledati, porazgovarati s umjetnicima pa i kupiti djelo koje im se sviđa.

Ukupno će gostovati sedam umjetnika, od kojih je niz jučer otvorio Ivan Oštarčević, a u sljedećim tjednima dolaze Bartol Galović, Gabrijela Perak, Marta Sever, Luisa Pascu, Tea Lovrić, i Teo Kiš. Rezidencija je otvorena u organizaciji Grada Makarske i Kolekcionarta u suradnji s Gradskim muzejem Makarska – Gradskom galerijom Antuna Gojaka.

– Riječ je o formatu -kulturnom, kretivom i stvaralačkom-kakav još nismo imali prilike ugostiti u našem gradu. No, valja istaknuti kako je riječ o formatu – umjetničkoj rezidenciji koja je vrlo važan dio naše Strategije razvoja kulturnog turizma – donesene na razini Grada. Večeras, s predstavljanjem prve Ljetne umjetničke rezidencije u Makarskoj, možemo kazati kako imamo strategiju pretočenu u stvarnost – kazao je na otvaranju Josip Karamatić, ravnatelj Galerije Gojak, posebno se osvrnuvši na sam prostor u kojem je otvorena rezidencija.

Oglas

– Funkcionalan, pun snage i mogućnosti, prostor koji osim potencijala ima i značaj izvorno makarskog proizvoda. Zašto? Pročelje prostora, nevelikog kvadratima, ali ugodnog i lijepog, otvoreno je dvama vratima – ulazima- no potpuno različitog nadahnuća i izvorišta. Ovdje u skladnom odnosu kao rijetko gdje na par metara pročelja skladno su postavljeni lučni otvor formiran “na kolino” i široki, barokni otvor monumentalnog nadvratnika. Ovaj arhitektonski akcent daje posebnu draž cjelini Kačićeva trga. Njegova originalnost mogla bi se iskoristit i za novi logo makarskog muzeja koji bi mogao na sebi nositi arhitektonski crtež ovog makarskog “fenomena” – dodao je Karamatić.

Druženje je nastavljeno u opuštenoj atmosferi i razgledavanju novootvorene umjetničke rezidencije, koju od danas možete posjetiti i sami.
O.F. / foto O.F.