Glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 Jelko Kacin kazao je u četvrtak da Hrvatska, unatoč primjetnom trendu izvjesnog smanjivanja broja novih zaraza, još ne ispunjava uvjete za skidanje sa slovenske liste epidemiološki nesigurnih destinacija.U Hrvatskoj je incidencija novih zaraza još uvijek visoka i iznad 40 oboljelih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana, kazao je Kacin na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanja novinara.

Oni ga često na konferencijama za novinare znaju pitati o tome kad će vlada Hrvatsku skinuti s crvene liste, s obzirom na omiljenost Hrvatske među slovenskim turistima i onima koji u njoj imaju nekretnine, a sada mogu u Hrvatsku dolaziti izuzetno, samo ako su vlasnici nekretnine ili plovila, te se vratiti u roku 48 sati natrag.

Kacin je ranijih dana najavljivao da bi slovenska vlada mogla promijeniti kriterije za definiranje epidemiološki sigurnih destinacija, ovisno o tome kako će se o tome odlučiti zajedno članice Europske unije koje pokušavaju uskladiti kriterije, kako bi prolaz unutarnjim granicama u EU bio usklađen i jedinstven i u vrijeme drugog vala epidemije.

Oglas

Po njegovim riječima, ta tema na razini EU-a još nije zatvorena iako se i Slovenija načelno zalaže za usklađivanje kriterija, pa zato pitanje kriterija za utvrđivanje epidemiološke sigurnosti ostaje u domeni nacionalnih vlada.

Slovenska će vlada s obzirom na pogoršano stanje u susjedstvu idući tjedan revidirati svoje epidemiološke liste, kazao je Kacin, dodavši da će se, s obzirom na vrlo povećan broj novih slučajeva u Austriji, koja je još na slovenskoj “zelenoj” listi, građanima preporučiti da tamo ne putuju osim u nužnim slučajevima.

Što se tiče Mađarske u kojoj je, po riječima glasnogovornika slovenske vlade, epidemiološka situacija vrlo teška i “slična onoj u BiH”, Kacin je kazao da se Mađarska “sama zatvorila” jer je zatvorila granice za strance, pa to pitanje nije toliko aktualno jer je prometa na granici sa Slovenijom vrlo malo.

Kacin je ustvrdio da je, bez obzira na to što je Njemačka dvije slovenske pokrajine stavila na svoju”crvenu” listu, u Sloveniji stanje s razvojem drugog vala epidemije bolje nego u svim susjednim državama, osim Italije, koja ima nešto manju incidenciju zaraza u zadnjih 14 dana.

Komentirajući odluku Njemačke, Kacin je kazao da je to znak da njemačko veleposlanstvo u Ljubljani očito dobro prati i poznaje epidemiološku situaciju u Sloveniji, osobito na njenom zapadu, gdje je do velikog povećanja broja slučajeva koronavirusa došlo zbog žarišta u mjestu Pivka i tamošnjoj istoimenoj peradarskoj tvrtci, zbog čega se Berlin odlučio da dio Slovenije stavi na crvenu listu.
Hina