Režim ulaska u Sloveniju iz Hrvatske mogao bi se u epidemiji koronavirusa uskoro olakšati ako se idućeg tjedna postigne dogovor na razini Europske unije, potvrdio je u četvrtak glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 Jelko Kacin.

Odgovarajući na novinarskoj konferenciji vlade na pitanje zašto Slovenija ne omogućava ulazak iz država koje je označila kao rizične uz predočenje negativnog testa na Covid-19, kao što to čine neke druge europske zemlje, Kacin je kazao da će Slovenija svoje propise prilagoditi odlukama EU-a koji bi idućeg tjedna trebao predložiti jedinstvene kriterije za prelazak granice.

Međutim, suglasje svih članica o tim kritrerijima još ne postoji niti se može zajamčiti, rekao je Kacin.

Oglas

Slovenija je prije mjesec dana Hrvatsku stavila najprije na žutu, a onda crvenu listu epidemiološki nesigurnih država zbog Covida-19, pa je od tada osim za posebne slučajeve, prekogranične radnike, tranzit i slično, u nju iz Hrvatske teško putovati jer se na granici dobije odredba o karanteni. Vrijeme karantene prošlog je tjedna skraćeno s prvotnih 14 na deset dana.

Odluka slovenske vlade sredinom kolovoza o tome donesena je zbog tada velikog “importa” zaraza iz Hrvatske zbog povećanog turističkog prometa, ali se situacija zadnjih tjedana promijenila.

Slovenija zadnjih desetak dana bilježi ubrzano povećanje broja novih zaraza, koje su uglavnom rezultat lokalnog prijenosa, a unosa virusa iz inozemstva vrlo je malo.

U zadnja 24 sata u Sloveniji su potvrđene 104 nove infekcije, a broj aktivnih slučajeva prvi put je prešao tisuću. Među novozaraženima su bila samo dva slučaja unosa iz inozemstva, od kojih nijedan nije iz Hrvatske, objavila je vlada te izvijestila da prevladavaju lokalne transmisije u školama, domovima za starije i radnmim sredinama kao i zaraze nepoznatog izvora.

Kacin je rekao da vlada planira od idućeg tjedna primjenu novih mjera kojima bi se ograničenja za druženja zaoštrila s do sada najviše dopuštenih skupina od deset ljudi na samo šest, kako je već na snazi u nekim drugim državama koje se susreću s drugim valom epidemije, a uvest će se i obvezno nošenje maski u nekim otvorenim prostorima, primjerice na tržnicama.

Nadalje je rekao da za sada ne postoje razlozi za zaoštravanje zaštitnih mjera u obrazovnim ustanovama u kojima je situacija s epidemijom “relativno” povoljna pa će se do kraja školske godine ustrajati s postavljenim ciljem da se nastava održava u učionicama i predavaonicama, a ne na daljinu.

Izvan nastavnog procesa u školi je samo oko jedan posto učenika koji nastavu prate online jer su u izolaciji, a samo je 0,03 posto učenika i studenata zaraženo koronavirusom, prema podacima slovenske vlade.

Razmišlja se međutim o tome da bi nošenje maski i u učionicama postalo obvezno za one koji pohađaju završne razrede osnovne škole, te za učenike srednjih škola i studente, prenose u četvrtak slovenski mediji.
Hina / foto ilustracija Pixabay