Josip Almaši, poduzetnik koji se bavi prodajom informatičkih usluga, gostovao je na N1. Prije nekoliko godina se preselio iz Hrvatske u Irsku kazavši tada kako je u Hrvatskoj porezno opterećenje nenormalno. PDV se plaća unaprijed, prije nego što je dodana vrijednost nastala, porez na dobit. Firma ne može tako rasti”, kazao je 2017 za istu televiziju.

Što danas kaže o vladinoj mjeri ‘Biram Hrvatsku’ kojom bi se između ostalog onima koji bi se vratili iz EU-a i pokrenuli posao u Hrvatskoj dalo dodatne novčane poticaje?

Na pitanje o novim mjerama koje Vlada najavljuje kaže: “Ja sam bio samozaposlen u Hrvatskoj… Krenuo sam s gradskim poticajem od 20 tisuća kuna. Druge godine sam zaposlio šest ljudi na pola radnog vremena. Kad sam otišao iz Hrvatske, firma mi je imala milijun kuna prometa. Bio, vidio. Sve sam to prošao u prvom licu. Najkorisnije što sam dobio od tih državnih poticaja su bili tečajevi, znanje.”

Oglas

“Kako ja to vidim, ono za što je država zainteresirana je kako pretresti europske novce u državni proračun. Samozaposleni moraju potpisati zadužnicu. Ako vi propadnete ili ne platite doprinose, ide ovrha. Sve te poticaje koje ste dobili morate platiti u doprinose. To je efektivno pretresanje europskih novaca u hrvatske doprinose. Praćenje cijelog tog programa ne postoji. Koliko je uspjeh? Nema”, kaže.

“U Hrvatskoj je bio stalni grč, frustracija, gubljenje vremena. Ne možete pokrenuti firmu s 20 tisuća kuna, aplicirao sam za sve poticaje, a da bi aplicirao na bilo što, moraš dobiti potvrdu iz Porezne da nemaš duga. Kad god sam došao tamo, uvijek su našli neki dug. 23 lipe na koje je HGK počela računati kamatu”, govori.

Razlike u poreznom sustavu

“U Irskoj do 5 tisuća eura se ne isplati pokušavati oporezivati bilo kakav prihod godišnje… Progresivni porez stupa do 40 tisuća eura godišnje i to je ovo što samozaposlene zanima”, govori.

“Tek nakon 40 tisuća nastupa maksimalno porezno opterećenje od 52 posto. Poticaja za samozaposlene ima toliko da ima posebna tražilica za to. Većina mjera su obrazovne, i to je najvrijednije što sam dobio i od hrvatskih mjera. Nisu svi besplatni, ali su neki toliko jeftini da ih svako može platiti”, kaže.

Sigurnost

Upitan što misli kad čuje ovakve najave hrvatske Vlade kaže: “Ja sam ovdje siguran da, ako sad umrem, moju obitelj nitko neće izbaciti iz stana i da će biti sigurna egzistencija i obrazovanje moje djece sve dok ne završe fakultet. Ne vidim da premijer išta slično nudi. Evo vam 20 tisuća eura. Pa OK”, kaže.

“To je životna sigurnost koju u Hrvatskoj nisam imao. Ako sad umrem, moja djeca će imati osiguran pristojan život. U Hrvatskoj tog nema”, govori.

“Meni je kvaliteta života bitno bolja u Irskoj nego u Hrvatskoj. Osim možda po vremenu. Vremenske prilike nisu baš, znate”, kazao je.

MD/foto: Pixabay