Posljednjih dana u Dalmaciji vladaju natprosječno visoke temperature, praćene oblacima i povremenom kišom, a dnevne temperature zraka bile su većinom od 10 do 15°C.

Kako piše Dalmacija danas, dobra je vijest da će oborina postupno biti sve manje, od sredine tjedna će i prestati.

Kao rijetko kada do sada, sljedećih sedam dana, na prijelazu prosinca u siječanj, pratit će nas iznimno toplo vrijeme za dio godine. Dok će još sljedeća dva dana biti pretežno oblačno, povremeno uz kišu koja u većini predjela neće biti česta ni obilna, od četvrtka će biti sve više sunca, a kiša će prestati. To znači da će cijeli drugi dio tjedna proteći u znaku suhog vremena, što je izvrsna vijest i za one koji eventualno planiraju Staru i Novu godinu provesti na otvorenome.

Oglas

U utorak i srijedu najviše dnevne temperature bit će od 11 do 16°C, a vjetar će biti slab.

Od četvrtka do kraja tjedna pratit će nas slaba bura i postupno zatopljenje. Visoke temperature zraka donosi ogranak anticiklone s centrom oko zapadnog Sredozemlja, što je prilično atipična sinoptička situacija za kraj godine. Čini se da će najtoplije biti u petak i subotu, kada postoji mogućnost da u dijelovima Dalmacije padnu i neki temperaturni rekordi. Veća je vjerojatnost da se obore pojedini dnevni rekordi, no ne isključujemo mogućnost da se ponegdje sruše i apsolutni mjesečni rekordi.

APSOLUTNI REKORDI U PROSINCU (DHMZ)
Dubrovnik 20,3°C (3.12.2014.)
Hvar 20,6°C (7.12.1967.)
Knin 21,6°C (5.12.1979.)
Split 18,6°C (1.12.2014.)
Šibenik 20,3°C (18.12.1989.)
Zadar 18,7°C (1.12.2014.)

STARA GODINA

U petak navečer u cijeloj Dalmaciji će biti vedro. Puhat će slaba do umjerena bura. Noćne temperature zraka u Zagori bit će od 3 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 12°C.

NOVA GODINA – PONEGDJE BLIZU 20 STUPNJEVA

Subota će biti pretežno vedra uz slabu do umjerenu buru. Danju iznimno toplo za dio godine s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 14 do čak 19°C.

Sunčano će biti i u toplu nedjelju, a vrlo slično i dan poslije. Tek u utorak postoji mogućnost za nešto više oblaka i početak promjene vremena, ali ona je zasad potpuno nesigurna.

MD/foto MD