)Kandidat koalicije ZA za splitsko-dalmatinskog župana i predsjednik Nezavisne liste mladih Ante Pranić u utorak je u Splitu izjavio kako se prostorom kao jednim od najvećih potencijala te županije ne upravlja strateški niti održivo i da prijeti trajna devastacija obalnog pojasa.

„Na djelu je trajna devastacija obalnog pojasa, pomorskog dobra, zelenih površina, javnog prostora i područja posebnih obilježja. I to bez sankcija! Stvara se slika potpune prostorne anarhije,“ istaknuo je Pranić na konferenciji za novinare koalicije ZA održanoj u Splitu na Prvoj vidilici na Marjanu.

Pranić je naglasio kako sa svojim timom planira uvesti prostorni red u županiji.

Oglas

„Županiju ćemo razvijati ravnomjerno i u skladu sa strateškim dokumentima razvoja. Uvijek ćemo sagledati, prije svega, prostornu održivost u odnosu na racionalno korištenje i očuvanje cjelokupnog prostora od devastacije. Nove izmjene prostornog plana temeljit će se na reviziji i organizaciji svih građevinskih područja te definiranju planskih područja (otočna, obalna, splitsko urbano i ruralna). Uključit ćemo lokalne zajednice, a radit ćemo po znanstveno-stručnim smjernicama, rekao je Pranić.

Kako je istaknuo, prema građenju u područjima posebnih obilježja i eksploataciji ugljikovodika na području županije imat će nultu toleranciju.

Kandidatkinja za zamjenicu župana Daša Dragnić je istaknula kako Splitsko-dalmatinska županija treba biti životno okruženje koje omogućava i potiče razvoj svih potencijala – gospodarskih, prirodnih, društvenih i ljudskih.

“S obzirom da je izrada Plana razvoja Splitsko-dalmatinske županije 2021.-2030. u tijeku, te da se očekuje izmjena Zakona o otocima, imamo priliku svi zajedno definirati ciljeve, prioritete, mjere i akcijski plan za održivi i cjeloviti razvoj naše županije.“ poručila je Dragnić.

Kandidat za zamjenika župana Ante Renić koji je i potpredsjednik Pametno za Split i Dalmaciju, kao osnovni preduvjet za provođenje reformi i održivo upravljanje županijom istaknuo je učinkovitu, transparentnu i uključivu županijsku upravu i njene službe. Zauzeo za depolitizaciju i učinkovito upravljanje ljudskim resursima.

“Provest ćemo informatizaciju javnih usluga te ih tako učiniti bržima i dostupnijima. Financijama ćemo upravljati optimalno, planski i transparentno, poručio je Renić.

Program koalicije ZA energetsku tranziciju predstavila je Maja Jurišić, koja se kao nezavisna priključila timu kako bi iskustvom pokretanja energetske tranzicije na otocima doprinijela daljnjem strateškom regionalnom razvoju otoka i ruralnih područja županije.

“Izdvajamo otoke Brač, Hvar i Vis, kao predvodnike i primjer energetske tranzicije, koja aktivnim zajedničkim djelovanjem može potaknuti ravnomjerni održivi razvoj i povećati standard svih stanovnika naše županije,“ poručila je Jurišić.

Hina/foto Facebook