Kapetan košarkaškog kluba Barcelone, hrvatski centar Ante Tomić, poručio je u nedjelju kako je klub opravdano smanjio plaće njemu i suigračima u trenutku “teške situacije s koronavirusom”.

“Ova teška situacija s koronavirusom čini nas dijelom veće momčadi nego je košarkaški klub Barcelona. Za nekoga tko je sretan zarađivati toliko puno novca nije herojski čin odreći se jednog njegovog dijela u usporedbi s onime što prolaze ljudi koji zarađuju manje”, istaknuo je 33-godišnji Tomić na Twitteru.

Barcelona je u četvrtak navečer priopćila kako će košarkašima, nogometašima, rukometašima, kao i igračima ostalih svojih sportova, smanjiti radno vrijeme tijekom izvanredne situacije, a time proporcionalno i plaće. Nije rekla u kolikom postotku će im srezati plaće. Mediji nagađaju za 70 posto, koliko je svojim nogometašima plaće smanjio nogometni klub iz susjedstva Espanyol.

Oglas

Izvanredno stanje počelo je 14. ožujka te će trajati najmanje do 11.travnja, premda je moguće produženje. Kada ono završi Barcelona će igračima i zaposlenicima početi isplaćivati punu plaću.

Tomić, prvi strani kapetan u povijesti košarkaškog kluba Barcelone, prošli tjedan je u ime momčadi razgovarao s generalnim direktorom kluba oko smanjnja plaća. On i suigrači se petnaest dana nalaze kod kuće, od kada su otkazana sva natjecanja u Španjolskoj gdje je koronavirus usmrtio 5.690 osoba.

Barcelona je vodeća momčad španjolskog orvenstva sa 19 pobjeda i četiri poraza, a u Euroligi zauzima treće mjesto sa 22 pobjede i šest poraza, koliko ima i drugoplasirani Real Madrid.

U Španjolskoj u slučaju ‘više sile’, kakva je nastala uvođenjem izvanrednog stanja u zemlji, kompanije i klubovi mogu otvoriti Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (Expediente de Regulación Temporal de Empleo – ERTE). Njime se privremeno suspendiraju radni ugovori. Zaposlenicima se ili smanjuje radno vrijeme i proporcionalno plaća, ili se otpuštaju do kraja izvanrednog stanja. Tijekom tog vremena mogu dobivati naknadu sa zavoda za nezaposlene u slučaju otkaza.

Hina / foto HINA/ FC Barcelona Lassa/ ua