Nakon ukidanja masovne karantene, poznatije kao lockdown, među svjetskim vladama i stručnjacima došlo je do svojevrsnog konsenzusa da se ovako rigorozne mjere suzbijanja pandemije koronavirusa više neće uvoditi, osim na lokalnoj razini, piše Index.

Međutim, posljednjih dana dosta je zemalja krenulo u smjeru djelomičnog lockdowna pa nas je zanimalo razmišlja li se o istome i u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Vili Beroš Indexu je danas na pitanje razmatra li se opet uvođenje lockdowna i kod nas, rekao da “ipak još ne”.

Oglas

“Zasad ne razmišljamo o uvođenju lockdowna, ali dalje sve ovisi o epidemiološkoj situaciji. Mislim da onakvog lockdowna kao proljetos neće biti”, rekao je Beroš za Index.

Podsjetimo, danas je objavljena vijest da je New York vratio lockdown u devet kvartova, Pariz uvodi djelomično zatvaranje, a u Češkoj je proglašeno izvanredno stanje, dok se ostatak svijeta priprema za jesenski val zaraze koronavirusa, a potom i zimu.

New York predviđa zatvaranje škola, restorana i trgovina koje nisu nužne u devet četvrti Brooklyna i Queensa, gdje je u velikom porastu broj novooboljelih od covida-19 nakon mjeseci iznimno opreznog popuštanja mjera ograničenja.
M.D./ foto MD