Nakon ukidanja masovne karantene, poznatije kao lockdown, među svjetskim vladama i stručnjacima došlo je do svojevrsnog konsenzusa da se ovako rigorozne mjere suzbijanja pandemije koronavirusa više neće uvoditi, osim na lokalnoj razini, piše Index.

Oglas

Međutim, posljednjih dana dosta je zemalja krenulo u smjeru djelomičnog lockdowna pa nas je zanimalo razmišlja li se o istome i u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Vili Beroš Indexu je danas na pitanje razmatra li se opet uvođenje lockdowna i kod nas, rekao da “ipak još ne”.

“Zasad ne razmišljamo o uvođenju lockdowna, ali dalje sve ovisi o epidemiološkoj situaciji. Mislim da onakvog lockdowna kao proljetos neće biti”, rekao je Beroš za Index.

Podsjetimo, danas je objavljena vijest da je New York vratio lockdown u devet kvartova, Pariz uvodi djelomično zatvaranje, a u Češkoj je proglašeno izvanredno stanje, dok se ostatak svijeta priprema za jesenski val zaraze koronavirusa, a potom i zimu.

New York predviđa zatvaranje škola, restorana i trgovina koje nisu nužne u devet četvrti Brooklyna i Queensa, gdje je u velikom porastu broj novooboljelih od covida-19 nakon mjeseci iznimno opreznog popuštanja mjera ograničenja.
M.D./ foto MD