Splitski Klinički bolnički centar je u ponedjeljak nakon 45 godina otvorio​ novi operacijski blok ​​ s četiri dvorane u čije je uređenje uloženo 48,5 milijuna kuna.

Dovršetkom novih operacijskih dvorana u operacijskom bloku posebno je zadovoljan ravnatelj splitske bolnice dr. Julije Meštrović koji je tom prilikom podsjetio da se radi o prvom takvom bloku u KBC-u nakon 45 godina i kako je riječ o kapitalnom objektu.

Radi se o preuređenju Zavoda za ortopediju i traumatologiju na prvom katu bivšeg odjela ginekologije u što je uloženo 48,5 milijuna kuna, većinom sredstva Vlade RH, pa se ravnatelj Meštrović zahvalio resornom ministarstvu” na podršci i odličnom zajedničkom radu.”

Oglas

​”Iz EU fondova smo za preuređenje dobili 17 milijuna kuna​ koji su bili namijenjeni za opremanje. I tu se zahvaljujem Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova. Nakon puno rada smo uspjeli završiti ovaj veliki projekt koji je zbog pandemije bio usporen pa se nije radilo onoliko brzo koliko je bilo planirano “, rekao je Meštović. Istaknuo je i kako imaju projekte od kojih ne odustaju.

“U idućoj godini očekujemo početak na uređenju Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) i Regionalnog transfuzijskog centra na Križinama”, rekao je ravnatelj splitskog KBC-a. Dodao je i da se nastavlja rad na njihovim strateškim projektima poliklinike Centra za akutnu medicinu i istraživački medicinski centar na Firulama.

Predstojnik Klinike za kirurgiju dr. Zdravko Perko je rekao kako će otvaranje operacijskog bloka biti značajan iskorak za kirurgiju jer su oni dobili dvije nove operacijske dvorane. S obzirom na to da su još dvije dvorane za drugu namjenu tako će biti i dva operacijska trakta. Perko ističe kako će to sigurno biti veliki dobitak, ne samo za Zavod za ortopediju i traumatologiju već i za čitavu kirurgiju.

“Ne samo da ćemo nastaviti raditi s našim programima koje radimo kao regionalni centar za minimalnu invazivnu kirurgiju, moći ćemo također davati bolju skrb za pacijente na dugotrajnim listama čekanja za ugradnju endoproteze kuka i koljena što nam je trenutno najveći problem, rekao je dr. Perko.

“Na ovome nećemo stati već će nam to biti dodatni poticaj za neke nove projekte koje već zajedno s ravnateljstvom razvijamo”, izjavio je predstojnik Perko. Objasnio je kako u gornjem operacijskom traktu imaju sedam operacijskih dvorana, a sa danas otvorene još četiri operacijske dvorane kapacitet na Kirurgiji im se povećao za oko 30 posto što je značajno ne samo zbog broja operacija već i zbog edukacija, istaknuo je. Rekao je da se na endoproteze čeka više od godinu dana, a sada će se čekanje moći smanjiti i do 50 posto.

Upitan je odgovorio da su dosta dobro pokriveni s liječnicima, dok im je glavni problem, kao i svugdje, nedostatak srednjeg medicinskog kadra. Nadaju se da bi uskoro mogli dodatno zaposliti to osoblje, kao i pomoćne radnike.

Ravnatelj Meštrović je novinarima odgovorio kako se danas na Klinici za infektologiju liječi 179 covid pozitivnih bolesnika, 16 ih je na respiratoru, a 16 na dugotrajnoj ventilaciji. Stanje se donekle stabiliziralo, no to se u dva dana sve može promijeniti, upozorio je.

Hina/foto Dalmacija danas