Dalmacija je posljednja 24 sata bila najkišovitiji dio zemlje. Posljednja 24 sata najviše oborine palo je u okolici Vrlike. Mjerna postaja U Vinaliću izmjerila je 110 litara kiše po kvadratnom metru, a i u Drnišu je palo preko 100 litara kiše tijekom nedjelje i ponedjeljka. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, u Gali su pale 74 litre kiše po kvadratnom metru, a slijede Muć 65, Glavina Donja kod Imotskog 63 – javlja Dalmacija danas. Prema podacima DHMZ-a, u Makarskoj je danas izmjereno 42,4 litra kiše po kvadratnom metru.

Najmanje kiše danas je palo u sjevernoj Dalmaciji i na vanjskim otocima.

Tijekom dana temperature zraka bile su u padu, a najtoplije je bilo prošle noći i ujutro. Tako su najviše dnevne temperature zraka danas bile od prohladnih 9°C u okolici Knina do 22°C u srednjoj i južnoj Dalmaciji.

Oglas

U večernjim satima počeo je pritjecati još hladniji zrak što se najviše osjetilo u planinama. Tako je u 19 sati na Velikoj Duvjakuši na Dinari izmjereno -2°C, ali uz vjetar koji je dosezao udare preko 60 km/h, osjet hladnoće bio je -10°C.

Na Dinari tijekom večeri pada slab snijeg, a u višim predjelima počeo se stvarati tanak snježni pokrivač. U istom vrijeme, na vrhu Biokova izmjeren je +1°C.

U prvom dijelu dana u srednjoj i južnoj Dalmaciji puhali su oštro i jugo, no do večeri se bura proširila na veći dio obale. Očekivano, najjači udari bilježe se podno Velebita. Tako udari bure kod Senja dosežu 134 km/h, a kod Maslenice 122 km/h.

Zatvorena Maslenica

HAK javlja da je zbog olujnog vjetra autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje zatvorena je za sav promet. Obilazak za sva vozila je državnim cestama DC27 i DC50 preko Gračaca, Obrovca i Karina.

Noćas će još malo zahladiti, ali se očekuje prestanak oborina pa će utorak u većini predjela biti suh. Malo snijega može još rano ujutro biti u višim predjelima Dinare i Kamešnice. Nova kiša očekuje se u drugom dijelu srijede kada će početi jugo i novi porast temperature.
M.D. / foto MD