Grad Makarska i ove godine provodi aktivnosti u sklopu projekta participativnog budžetiranja ,,Kvart po tvom” putem kojeg su se građani Makarske prošle godine prvi put uključili u kreiranje gradskog proračuna, kao drugi grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ove godine građani svoje prijedloge malih komunalnih akcija mogu poslati od danas 11. studenoga sve do ponedjeljka 21. studenoga na tri načina.

Najbrži način za predaju prijedloga je internet obrazac koji je dostupan na sljedećoj poveznici KLIKNI I PREDLOŽI ZA SVOJ KVART ,a prijedlozi se Gradskoj upravi mogu dostaviti i na način da se ispunjeni obrazac koji se može preuzeti na sljedećoj poveznici: Obrazac – KVART PO TVOM (u PDF obliku) pošalje na e-mail [email protected] ili da se obrazac ispuni i preda na porti Grada Makarske. Obrazac možete ispunite i klikom na fotografiju koju prilažemo.

Glavna ideja participativnog budžetiranja je da sami građani, kao najbolji poznavatelji problema u svom kvartu, predlože male komunalne zahvate koje smatraju prioritetima, poput saniranja asfalta, postavljanja javne rasvjete, autobusnih čekaonica, prometne signalizacije, nadzornih kamera, uređenja javnih površina i slično.

Oglas

Predloženi projekti se potom financijski evaluiraju te se prezentiraju građanima na javnim tribinama po mjesnim odborima, gdje svi prisutni na licu mjesta glasaju za ono što smatraju prioritetima, sukladno budžetu predviđenom za pojedini mjesni odbor. Izglasani projekti tada se uvrštavaju u proračun za sljedeću godinu kada kreće i realizacija.

Prošle godine odaziv građana je, s obzirom da se radilo o prvoj godini provedbe, bio odličan a na tribinama mjesnih odbora je izglasano 48 projekata. Za 2023. godinu, kao i za ovu godinu, mjesnim odborima će biti na raspolaganju 1.000.000,00 kuna na način da će svaki dobiti 100.000,00, a ostatak će biti raspoređen proporcionalno broju stanovnika.

Više o projektu građani Makarske će moći čuti sljedeći tjedan kad su planirana druženja s građanima u svim kvartovima. Na informativnom štandu građani će moći porazgovarati sa predstavnicima svog mjesnog odbora, ispuniti obrazac sa svojim prijedlogom komunalne akcije te dobiti odgovore na sva pitanja vezana za ovaj projekt.

Nakon 21. studenoga, kada je zadnji rok za dostavu prijedloga građana, gradske službe će provesti budžetiranje a tribine mjesnih odbora na kojima će građani donijeti konačnu odluku koji će projekti ući u proračun za 2023. bit će početkom prosinca.

RASPORED DRUŽENJA S GRAĐANIMA U SKLOPU PROJEKTA ,,KVART PO TVOM''

Ponedjeljak, 14. studenoga

M.O. Plaža – Sinokoša

Šetalište dr. Franje Tuđmana – kraj dječjeg igrališta

15,30 – 17,00 sati

 

Utorak 15. studenoga

M.O. Bidol-Vrpolje

Macel

15,30 – 17,00 sati

 

Srijeda 16. studenoga

M.O. Istok – Dugiš

kraj cafe bara Vice

15,30-17,00 sati

 

Četvrtak 17. studenoga

M.O. Ratac – Zelenka

Ispred cafe bara Aroma

15,30 – 17,00 sati

 

Subota 19. studenoga

M.O. Centar

Gradska riva – Turist biro

10,00 -12,00 sati

 

M.O. Veliko Brdo

ispred Doma

15,30 – 17,00 sati

 

Ponedjeljak 21. studenoga

M.O. Bili Brig – Gorinka

Dumina ledina

15,30 – 17,00 sati