Sporazum o programskoj suradnji i postizbornom formiranju većine u Gradskom vijeću grada Makarske, koji je jučer potpisan između SDP-a odnosno Zorana Paunovića i Stjepana Zelića kao nositelja kandidacijske liste grupe birača, na neki je način nova praksa. Do sada su koalicije bile temeljene na usmenim dogovorima, a posljednja u nizu, zajednička vlast HDZ-a i Hloverke Novak Srzić (HSLS), također.

Dogovorena je bila 2017.godine suradnja oko točaka od interesa za grad, ali nije bilo precizirano oko kojih, kao što sam sporazum nije bio u pisanom obliku.

Stoga je zanimljiv koncept “deal-a” u kojemu su poprilično transparentno navedene hipotetske situacije i zajednički program, do te mjere da se eksplicitno navodi HDZ kao “nepoželjni partner”. Zbog toga što očito predstavlja prijetnju, obje strane su odlučile staviti “crno na bijelo” da netko u datom trenutku neće reći “da”.

Oglas

Naime, u članku 5. isključuje se vrlo jasno bilo kakva mogućnost koaliranja s HDZ-om. To se izričito zabranjuje, jer se partneri obvezuju da s HDZ-om u ni u kojem slučaju neće koalirati.

Međutim, ne isključuju mogućnost proširenja većine, računajući pritom očito na NLO. Naprotiv, o toj će mogućnosti odlučiti dogovorom.

Inače, sporazum u svojem uvodu nudi zanimljivo polazište iz kojega se iščitava jasno nezadovoljstvo radom dosadašnje gradske uprave.

Ističe se kako je grad Makarska već dulje vrijeme u stanju propadanja što objašnjavaju pogrešnim modelom upravljanja. Potpisnici sporazuma usmjereni su na, kako navode, promjenu modela upravljanja te ostvarivanje brze, efikasne i učinkovite gradske uprave.

Zajedničke programske točke su, osim gore navedenog, uključivanje građana u donošenje odluka i jačanje mjesne samouprave kroz participativno budžetiranje. Navodi se i zaštita ugroženih skupina povećanjem socijalnih izdvajanja te jačanje uloge Doma zdravlja u poboljšanju zdravstvene skrbi te sufinanciranju dolazaka specijalista i stipendiranju specijalizacija, kao i očuvanje prirodnih bogatstava te donošenje novog prostornog plana.

Posebna pažnja posvetit će se po članku 2.djeci, mladima i studentima te donošenju Akcijskog plana za mlade, kao i sportašima. Zajednička programska točka je i uvođenje kružnog javnog prijevoza te osnaživanje kulturne scene.

Ako Stjepan Zelić odstupi, sporazuma se dužan držati svaki sljedeći kandidat s liste, a u cilju učinkovitijeg rada održavat će se redoviti sastanci i usuglašavati točke.

No svaki, pa i najtransparentniji koalicijski sporazum sadrži i onaj prešutni dio, koji implicira političku trgovinu koje može biti kao što je bilo uvijek do sada, ili, što je u politici manje vjerojatno, može izostati.

Ivona Ćirak /foto M.D. /Facebook