Sinoćnjim koncertom Radojke Šverko i vrsnog makarskog Big Benda na Spomeniku revolucije na Glavici zaokruženo je ovogodišnje izdanje kULTRE, premijerno izvedenog festivala koji je razveselio sve one koji su vjerovali da kulturna događanja u gradu, s ljetom u zenitu, idu svojem kraju, a njihova upečatljivost da blijedi usporedno s datumom. I sinoć, ali i u ranijim večerima pokazalo se da to nipošto nije točno.

Štoviše, “menu” festivala visoko je podigao ljestvicu ovoljetnih kulturnih zbivanja i nadmašio neke razvikane manifestacije. S dobro osmišljenim konceptom koji je obuhvaćao koncerte, izložbe i edukacije, galantno je na pjatu ponudio domaću kulturnu scenu, s prstohvat nacionalnog zvjezdanog praha, a neupućeni u lokalne manifestacije lako bi (i pogrešno) mogli zaključiti da se radi o festivalu s nekoliko izdanja iza sebe. Ne, kULTRA je nova, ali vrlo profesionalna ekipa stoji iza organizacije.

Sinoćnji koncert bio je u isto vrijeme veličanstven, jer taj opis sam po sebi ide neupitno uz glazbenu divu i njezin vokal, ali i opušten. Uz Šverko nastupile su i lokalne vokalne snage, dvije Tučepke, Ružica Čović i Romana Lalić Pejković, kao i vrsni saksofonist Dražen Bogdanović. I naravno, tu je Big Bend pod ravnanjem Bože Škarice, makarski brend koji je sjajno vodio kroz izvedbe.

Oglas

Da se Makarska može ponositi svojim glazbenicima, rekla je na pozornici i Šverko kazavši kako je poznato da je veliki domoljub i da je nekoć odbijala ponude za građenje karijere u inozemstvu.

– No meni je to drago, da se vama osjećam blisko, i drago mi je da sam opet u Makarskoj, zahvaljujući gospodi Boži i Ivanu Sicilijaniju. S ovim je glazbenicima takav gušt biti ovdje, na pozornici, pa neka šminka i ode, ja ću se večeras uznojiti s guštom, rekla je Šverko.

Makarskoj je publici poručila da trebaju podržati svoje pjevačice jer njihov put, kako je rekla za Ružicu Čović, može potrajati.

Pjevačica je dvaput izlazila na bis te je ispraćena srdačnim pljeskom, a da događaj ponudi cjelovit kulturni doživljaj, organizatori su doveli Teu Jurišić, sjajnu ilustratoricu čije je radove iz serije Balkantropologija mogla pogledati u Makarskoj. Radovi koji su nastali kao plod istraživanja običaja Balkanskog poluotoka izlagani su do sada u Parizu i Splitu, pa se uistinu može reći kako je Makarska imala čast barem tu jednu večer ugostititi radove umjetnice iz Baške Vode.

Ivona Ćirak /foto I.Ćirak