Zbog uređenja bivšeg Bobisa, sada Gourmet Basta bara, proteklog su tjedna na teren izlazili konzervatori iz splitskog konzervatorskog ureda, a kako nam je potvrdila Anita Gamulin, vanjski radovi na podnoj platformi, kao i na pročelju, izvode se bez suglasnosti nadležnog odjela. Investitori ih nisu zatražili, a suglasnosti ne bi mogli niti ishoditi jer su, kako nam je rečeno, u suprotnosti s konzervatorskim stavom o tome kako gradska jezgra treba izgledati. Unatoč tome, radovi se izvode uz suglasnost, točnije, sa zaključkom kojega je potpisao bivši gradonačelnik Jure Brkan, nedugo prije nego je fotelju prepustio Zoranu Paunoviću.

Zaključak jest u rukama investitora, međutim, investitor Kristijan Babić i dalje nema u rukama rješenje koje ni mjesec i pol nakon dobivenog zaključka nije doneseno. Za njega je, kako nam je kazao Babić, zadužen Upravni odjel za komunalne djelatnosti.

Što točno stoji u zaključku i za što je točno investitor dobio zeleno svjetlo od Grada Makarska, vlasnika prostora?

Sam dokument nismo dobili na ruke, no Kristijan Babić nam je pojasnio što je sve navedeno, na temelju čega je i krenuo u realizaciju radova i nabavku materijala.

– Najprije smo se konzultirali s Gradom vezano za investiciju koja čini cijeli koncept bara Basta, i bilo je tu pitanja vezano za uređenje interijera, i dakako, eksterijera. Složili smo se oko pitanja podesta koji je odobren, te oko pitanja montažno demontažnog pomičnog krova, naime, poslali smo upit i Grad je pozitivno odgovorio. Dobili smo potom zaključak od Grada koji je sastavila njihova služba kojom na sve to odobravaju, i sve je to potpisao i gradonačelnik, ispričao nam je Babić.

Rješenje koje je, kako je vjerovao Babić, samo stvar formalnosti jer je zaključak “blagoslovio” spomenute radove (podest, pergola, pročelje), očito je iz nekog razloga išlo “ad acta”. Stav nove gradske uprave nam nije poznat, no situacija je očigledno dosta delikatna baš iz razloga smjene vlasti i brojnih pitanja koja su se naknadno, sa samom realizacijom projekta, nametnula.

Jedno od tih pitanja jest: kako je moguće da nitko, ni investitor, ni Grad kao vlasnik prostora, nije tražio konzultiranje s konzervatorima? Naime, radi se o samoj gradskoj jezgri koja spada u zonu zaštite A. Zbog činjenice da Zakon o zaštiti kulturnih dobara posebno štiti ovakve zone, pitanje je kako se u sve to uklopilo pokrivanje kamenog pročelja keramičkim pločama. Možda baš zato jer, kako su naveli konzervatori, ni za što od navedenoga ne bi ni dobili suglasnost.

– Nitko nam nije rekao ništa takvo, gradska arhitektica je rekla da može, čak je komentirala kako je ružno ono iznad ulaznih vrata, a mi smo ponudili staviti ventilirajuću fasadu koja se isto može skinuti. Rekli smo da nećemo dirati u kamen, jer ona je bušena točno u fuge gdje je kamen, i sutra kad je skinemo, samo popunimo fuge betonom i ništa se neće vidjeti, kazat će Babić.

Površina pergole čiji se krov otvara na terasi pokriva površinu bašte, a radi se o 110 m2, izuzev dviju murvi. Gabariti bašte su, uvjerava investitor, jednaki onima koje je imao Bobis.


– Postupali smo u dobroj vjeri kao investitori, vjerujući da ćemo napraviti jedan dobar projekt za grad, pri čemu ćemo zaposliti 20 Makarana i plaćati sve poreze i prireze i doprinose…No sad se nalazimo u čudnoj situaciji. Bilo bi čudno da to ne dobijemo, jer nam je nešto obećano i na temelju tog zaključka smo nabavljali i uređivali dalje, komentirao je Babić dodajući da u ovakvim nedoumicama uglavnom stradavaju investitori.

Da nisu samo konzervatori i struka nezadovoljni rješenjem, potvrđuje, inače, i primjedba Eni Visković Leukel, Makarke koja ima stan u stambeno-poslovnoj zgradi na čijem se pročelju odvijaju radovi te se postavlja konstrukcija za pergolu.

– Nitko od vlasnika nije do danas, 2.srpnja, od strane Grada obaviješten o radovima na zajedničkoj stambeno-poslovnoj zgradi, kao što Grad Makarska nije tražio niti ima suglasnost vlasnika stanova za bilo kakve radove na fasadi zajedničke zgrade i ispred nje. Stanari još uvijek nemaju nikakvih informacija tko je dao dozvolu, kome je dao dozvolu, i tko je izvođač bespravnih radova, ogorčena je Visković Leukel koja inače živi u Njemačkoj.

Kako će se nova gradska uprava postaviti prema ovoj situaciji, vjerojatno će se znati početkom idućeg tjedna. Budući su konzervatori proteklog utorka zbog ovog izlazili na teren, s ciljem da daju instrukcije što dalje, pokušali smo dobiti informacije o epilogu, međutim, iz Grada nam za sada nisu mogli dati informaciju, a do zaključenja pisanja članka nismo dobili ni odgovor od splitskih konzervatora.

Ivona Ćirak /foto M.D.