Jedan od najintrigantnijih hrvatskih znanstvenika već godinama javnost senzibilizira, bolje rečeno upozorava na situacije poput ove koju s nemalo frustracija živimo u vrijeme pandemije koronavirusa ujedno i predsjednik uprave Zaklade Adris.

– Vratimo li se našoj donaciji ona je izvorno u jednoj mjeri namijenjena i Općoj bolnici Pula, ali s obzirom na to da će svi teži pacijenti i iz Istre biti upućivani na liječenje u KBC Rijeka, njemu su sredstva i fokusirana – izjavljuje za Novi list.

Korlević je gotovo »proročanski« kako to danas doživljavamo, godinama unazad upozoravao kako je nemoguće dugoročno preživjeti stanje u kojem su pojedini sportaši ili estradni djelatnici stotinama puta plaćeniji od znanstvenika, liječnika, fakultetskih profesora. Njegova predavanja koja su unutar manjeg kruga ljudi imala kultni status, danas se pokazuju – bolno istinitima.

Oglas
Nemalo sam puta isticao kako smo zemlja koja najviše voli investirati u zabavu. Silni su se novci, milijuni i milijuni uložili u izgradnju sportskih dvorana kojima je jedini cilj bio ugostiti nekoliko utakmica svjetskog rukometnog prvenstva. Dio njih danas jedva sastavlja kraj s krajem, neke doslovno propadaju, ističe Korlević.

A da apsurd bude veći, neke od tih dvorana konačno dobivaju i socijalni smisao: priprema ih se kako bi se u njih smjestilo zaražene unutar ove pandemije.

– Koliko god bilo teško, koliko god bilo grozno što se bilježe tisuće i tisuće mrtvih, shvatimo da ovo nije kraj. Tek nam predstoje znanstvene analize svih poruka koje nam je ostavila ova pandemija.

Ali shvatimo konačno da ne možemo očekivati zdravstvenu sigurnost ako nam je najvažniji cilj dijeliti novce marginalnim procesima. Investiramo li u objekte za zabavu, nemoguće je imati zdravstvene institucije i sigurnost.

– Molim vas istaknite obavezno i podatak da koliko god bila velika donacija KBC-u Rijeka, ona nije ugrozila Zakladino financiranje njezinih stipendista, izvrsnih učenika i studenata, koji su nastavili postizati izvrsne rezultate za što Adris grupa izdvaja jedan posto dobiti ostvarene u prethodnoj godini. Društvo znanja i znanosti, društvo socijalne osjetljivosti to su vam uvijek Adris i njegova Zaklada.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

M.D.A. / Foto: Pixabay