Korina Topić i Ana Arapović učenice su 3.razreda THK Srednje strukovne škole koje su nas, na nedavno održanoj radionici Gastro rivijere, sa širokim osmijehom poslužile sokovima na “školskom šanku”, potvrđujući da je pravi ambasador turizma uvijek nasmiješen i ljubazan. Obje su nedavno osvojile treću medalju na natjecanju iz svečane postave stola i dekantiranja crnog vina.

– Zabavile smo se, upoznale i naučile nešto novo, i vratile se s medaljom. Ovim natjecanjem smo stekle dodatno iskustvo u smislu prakse i edukacije jer smo, stekle jednu dodatnu nadogradnju na već stečeno znanje u ugostiteljskom posluživanju kod nastavnika Gorana, koji nas je dobro pripremio.

Upoznali smo i nove trendove rada u ugostiteljstvu kroz radionice, jer su nas između ostaloga ocjenivali sommelieri gdje smo dobile povratne informacije vezano za “moderne trendove” u ugostiteljstvu i posluživanje vina. Ovakav tip natjecanja nas uvijek motivira, jer znamo da, ako bez medalje dođemo, sigurno nećemo doći bez dodatnog znanja, koje danas nikad nedostaje, kazat će učenice.

Oglas

Na pitanje gdje se vide u budućnosti odvraćaju kako nisu sigurne, jer su školu i izabrale zbog različitih mogućnosti.

Kažu kako im nudi praksu izvan nastave kroz više zanimanje, kao što je praksa kroz zanimanje kuhar, konobar, knjigovodstvo, te zadnja godina recepcija.

– Mislile smo studirati, ali nakon što završimo školu imamo više opcija kroz koje možemo nastaviti školovanje, veli Korina.

I ona i Ana najradije bi ostale u Hrvatskoj. Odlazak u inozemstvo za sada im, kako vele, nije opcija.

– Mislim da su uvjeti za napredovanje i rad u našoj struci definitivno bolji nego prije, kaže Ana.

_autotone
Na pitanje zašto toliki Hrvati odlaze vani odvraćaju kako sve ovisi o pogledu na svijet i očekivanjima. – Možda drugačije gledaju, imaju neko iskustvo koje nije dobro, nezadovoljni su poslom, plaćom…Misle vjerojatno da će vani biti bolje. Ali mi se nadamo da ćemo moći napredovati i ovdje, za kraj će djevojke.

Ivona Ćirak/foto O.Franić