Iako se radi o izuzetno važnoj točki, Izmjene i dopune Prostornog plana Makarska kao jedna od tema sljedeće sjednice Gradskog vijeća nisu bile najavljene poput UPU-a Platno, a nisu se spominjale ni na jučerašnjem susretu s novinarima. Pomalo su iznenadile zbog činjenice da je od dolaska na vlast prošlo nešto manje od dva mjeseca i da se već sada ide na jedan ovakav značajan, opsežan i zahtjevan korak u rješavanju prostornih problema.

Naime, odluka o izradi izmjena naći će se na sjednici 30.srpnja, a zanimljivo je u njoj nekoliko stvari. Prvo, ide se samo na izmjene u tekstualnom no ne i grafičkom dijelu koji bi, kako kažu upućeni, uzeo puno vremena te se kroz tekstualne odredbe navodno željelo žurno spriječiti daljnju betonizaciju. Drugo, interesantno je da je u krojenju prijedloga gradonačelnik dao prilično odriješene ruke radnom timu Društva arhitekata Split u kojemu je i Gorana Barbarić, nekadašnja izrađivačica makarskog plana (Geoprojekt, op.a.), no koja više ne radi za ovu firmu. Gradski je odjel po tom pitanju u ovom trenutku prilično van igre.

Među razlozima je, inače, navedeno dosta stavki, a između ostalog tu je preispitivanje i redefiniranje odredbi koje se odnose na gradnju, što bi moglo značiti strože uvjete. Negativnim drže i kvantitativno izdašne urbanističke parametre koji dovode do ubrzane betonizacije, što posljedično dovodi i do preopterećenja komunalne infrastrukture.

Oglas

Kroz plan se namjeravaju donijeti mjere za zaštitu zelenih površina i stvaranje novih, ali i poraditi na provedbenim alatima. Nadalje se kao problem ističe prevelika izgradnja stambenih jedinica u komunalno poslovnim zonama. Kao najbolji primjer toga imamo okruženje Gradske sportske dvorane oko koje su nikle ogromne zgrade, a prema postojećem planu mogu u budućnosti nicati i nove.

U obrazloženju se izmjene predstavljaju kao korjenite, što se zacijelo neće svidjeti građevinskom lobiju koji je opušteno i samouvjereno pustio pipke u Makarskoj, i koji će po svoj prilici tražiti načine da reagira na ovu za sada još uvijek uopćenu i nedefiniranu najavu.

Neke se stvari iz najavljenog mogu međutim već sada iščitati. Primjerice, jako je zanimljiv jedan od ciljeva koji najavljuje ukidanje mogućnosti gradnje stambenih i smještajnih kapaciteta unutar komunalne zone. Interesantno je i propisivanje obveze provedbe javnih urbanističkih odnosno arhitektonskih natječaja za zgrade i druge zahvate u prostoru, javne i društvene namjene, i od velike važnosti za grad te one koji mogu značajno utjecati na vizuru grada. Nije jasno iz ovoga znači li to da se ova obveza može nametnuti i ukoliko se radi o objektu koji radi privatnik, a od velike je važnosti za grad te stoji na istaknutom mjestu koje gradska vlast želi vizualno kontrolirati.

Planira se i propisivanje planske zaštite modernističke arhitekture, što znači da bi plan mogao i bez konzervatora zaštititi objekte kao što je stara pekara ili dom zdravlja.

Spominje se UPU no ne i Biloševac koji je već dugi niz godina Pandorina kutija koju, za sada, uz iznimku izrade jednog UPU-a, nisu otvarali. No unatoč tome taj UPU ne znači gotovu stvar jer je potrebno usklađivanjem s planom višeg reda i u mandatu ove vlasti bi se neke stvari mogle rasvijetliti i po tom pitanju.

Iako se ide samo na izmjene u tekstualnom dijelu, budući se taj dio može obaviti daleko brže, a aktualnoj vlasti se očito žuri, u planu su, kako doznajemo, i grafičke izmjene tijekom mandata.

Ivona Ćirak /foto O. Franić