Četiri razredna odjeljenja Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića u Makarskoj su u izolaciji zbog, kako je do sada potvrđeno, osam pozitivnih učenika. Potvrdio nam je to zamjenik ravnateljice Mario Udovičić koji kaže kako je nekolicina razvila simptome no rezultati testa još nisu poznati, pa je školska liječnica dr.Luce Ivanda odlučila da cijela odjeljenja idu u izolaciju.

Svi imaju blage simptome nalik na prehladu.

– Maksimalno pazimo i opominjemo za maske, no svi znamo da se djeca druže i van škole i na to ne možemo utjecati. Vidimo i da pojedini razmjenjuju odnosno posuđuju maske, piju iz iste boce, i upozoravamo ih, no mladima općenito ovo sve dosta teško pada, kazao je Udovičić dodajući kako je za izolirane razrede osigurana online nastava.

Oglas

Inače, najprije je izoliran samo dio učenika koji su bili na jednom slavlju na kojem su, kako se naknadno ispostavilo, neki bili zaraženi, iako tada to nisu znali.

Dva su odjeljenja u izolaciji do 1.listopada u ponoć, a druga dva do 4.listopada u ponoć.

Učenike koji su cijepljeni ili su preboljeli koronu ne obvezuje ova mjera.

Zanimalo nas je koliko je tinejdžera cijepljeno i kakve su, uopće, preporuke.

– Preporuke su da se cijepe djeca iznad 12 godina, a koja spadaju u rizične skupine. Cjepivo Pfizer je registrirano za djecu stariju od 12 godina. Sva djeca s komordibitetima su cijepljena, a ostali sporadično. Tko želi, može se cijepiti. No ja nemam uvid u te brojke jer to radi epidemiolog, rekla nam je dr.Ivanda.

Prema njezinom mišljenju, fokus bi trebalo staviti na cijepljenje odrasle populacije, a napose starijih.

– Kada bi se oni procijepili, onda bi djeca bila u drugačijem položaju jer bi s vremenom prirodno stekli imunitet, a kod njih bolest ionako prođe s blagim simptomima. Ovako im se predbacuje da će zaraziti bake i djedove, a bake i djedovi su ti koji bi se trebali cijepiti kako bi se zaštitili, poručuje školska liječnica dodajući kako su profesori, srećom, dosta dobro procijepljeni.

Inače, kako nam je potvrdio Momir Sumić, ravnatelj Srednje strukovne škole, kod njih izoliranih razreda, barem za sada, nema.

Ivona Ćirak /foto M.D.