Nakon zatvaranja knjižnica zbog epidemije koronavirusa posudba e-knjiga se udvostručila, a dnevno se posudi u prosjeku 85 naslova, najčešće novija izdanja kriminalističke i ljubavne tematike te self-help literatura – kažu iz Knjižnice grada Zagreba.

Usluga koja je uvedena i prije novonastalih okolnosti, prošle godine za Dan grada Zagreba kao dar građanima, sada se potvrdila kao dobrodošao projekt.

Statistika iz 2019. govori da su e-knjige najviše čitali zaposleni i mlađi od 50 godina, birajući uglavnom kriminalističke i ljubavne naslove, kao i popularnu publicistiku, a trend se nastavio i otkad su uvedene mjere ostanka kod kuće.

Oglas

Od pet knjiga na vrhu ljestvice čitanosti za ožujak  čak četiri su napisale žene. Najčitaniji je bio “Moj ne tako savršeni život“ Sophie Kinselle, a slijede “Snaga osjetljivosti: kako prepoznati, razumjeti i iskoristiti dar visokoosjetljivosti”, Elaine N. Aron, zatim “Devet potpunih neznanaca” Liane Moriarty, “Ušao konj u bar” Davida Grossmana te naposlijetku “Moć žene : vodič o uspješnome životu za svaku ženu”, Louise L. Hay.

U ponudi skoro 600 e-knjiga, nabavljat će se i nove

“U ponudi je nešto manje od 600 naslova i taj je broj varijabilan s obzirom da dostupnost nekog naslova ovisi o potrošenim licencama za posudbu. Naime, svaki naslov ima mogućnost 52 posudbe, nakon toga se treba ponovno dokupljivati”, objasnila je ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej.

Zbog izvanredne situacije u kojoj posluju Knjižnice grada Zagreba sada su stavile naglasak na nabavu e-knjiga. “Naslovi se nabavljaju prema uobičajeno nabavnoj politici narodnih knjižnica kao i za tiskane knjige, a prema ponudi dostupnih naslova na hrvatskom tržištu s obzirom da je odluka da se za sada gradi zbirka od naslova e-knjiga na hrvatskom jeziku”, napomenula je.

Također, vodi se briga da se nabavljaju naslovi dostupni i u tiskanom primjerku u knjižnici.

E-knjige do sada su uglavnom čitali mlađi koji su i inače navikli na digitalne sadržaje i uređaje, te nastavili su i posuđivati tiskane primjerke u knjižnicama, ali novom uslugom Knjižnice su potaknule i korisnike srednje dobi da ih čitaju, neki od njih već su imali tu naviku, a drugima su knjižničari pomogli da savladaju nove vještine.

Za korištenje usluge posudbe e-knjiga potreban je, osim broja članske iskaznice i pina, samo neki od uređaja poput pametnog telefona, tableta, laptopa, računala ili e-čitača.

Riječ je prvoj knjižničnoj aplikaciji za posudbu e-knjiga, a sama posudba se obavlja putem aplikacije Zaki Book, dostupne na Google Play, App Store i Microsoft Store.

Za sada je usluga namijenjena samo starijima od 15 godina, no tu se dobnu granicu ubuduće planira promijeniti..

Knjižnice zatvorene, ali posao nije stao

Knjižničari rade iako su knjižnice zatvorene za korisnike, u novim uvjetima može se organizirati interne poslove oko nabave knjiga, revizije knjižničnog fonda, edukacije knjižničara, radi se na analizama poslovanja i razvojnim planovima.

KGZ pokušava se ponuditi što više usluga online kako bi se ostalo u kontaktu s njima, pa se putem usluge “Pitajte knjižničare“ može dobiti pomoć u pronalaženju i odabiru tiskanih i internetskih informacijskih izvora za različite teme na koje odgovaraju knjižničari narodnih knjižnica iz cijele Hrvatske, pa i zagrebačke.

Kako su odgođena i sva kulturna događanja, Knjižnice grada Zagreba na svom YouTube kanalu osigurale su snimke različitih događanja koja su se održala, poput književnih i znanstvenih tribina, koncerata.

Pojačano se populariziraju vrijedne Digitalizirane zbirke i to putem online slagalica ili pak vrlo aktualnih virtualnih izložaba, a dostupni su i razni sadržaji za djecu, pa je Hrvatski centar za dječju knjigu povodom Međunarodnog dana dječje knjige objavio video čitanja slikovnice.

Nove zakasnine neće se naplatiti, uveden mail za PIN

Svi rokovi posudbe Knjižnične građe su produženi za vrijeme trajanja odluke o zatvaranju knjižnica u mreži Knjižnica grada Zagreba, a zakasnina nastala tijekom tog razdoblja neće biti naplaćena.

Kako bi članovima bile dostupne online usluge za koje je uz članski broj potreban i PIN, uveden je mail [email protected] na koji se može poslati zahtjev.

Knjižnice grada Zagreba upravo rade i na modelu kojim bi se online omogućio upis i obnova članstva.

 Hina / M.D. / ilustracija Pixabay