Trenutno su zatvorena dva dječja vrtića, Veseljko u Velikom Brdu i Vrapčić na Istoku. Radi se o ukupno četiri skupine s odgojiteljima, a odlukom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo određena je samoizolacija za Veseljko do 29.ožujka te za Vrapčić do 2.travnja, potvrdila nam je Anela Židić, ravnateljica Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce.

Dodala je kako je obavljena dezinfekcija svih prostorija od strane nadležne službe.

Kako doznajemo, u Velikom Brdu je pozitivno čak pet mališana, a naknadno smo od ravnateljice dobili informaciju da je u izolaciji do 2.travnja i jedna jaslična skupina vrtića Ciciban.

Oglas

Po svemu sudeći, zaraza se širila jer su kod djece vrlo blagi simptomi slični prehladi ili nikakvi te je problem uočen kad se infekcija već proširila. Kako doznajemo, kod neke se djece bolest razvila tijekom samoizolacije nakon što je utvrđena infekcija koronom kod odgojiteljice. Crveni alarm oko ove situacije poslan je i od strane odgojiteljica, a po nalogu uprave vrtića. Roditeljima su, naime, poslane obavijesti u kojima se još jednom apelira na odgovornost te se upozorava da se dijete ne smije dovoditi u vrtić ako su prisutni respiratorni problemi, ili ako je izrečena mjera samoizolacije.

Također su podsjetili na obvezu svakodnevnog mjerenja temperature, dok odrasle osobe koje dovode dijete moraju nositi masku, dezinficirati ruke te održavati socijalnu distancu.

Dražen Nemčić, načelnik Stožera civilne zaštite, na naš prvi poziv nije imao informacije o broju grupa o samoizolaciji. Kaže kako se sve mjere provode te kako nije začudno da se virus unese izvana. – Čim je evidentirana zaraza, skupine idu u samoizolaciju i vrtić radi sve 1:1 što se toga tiče, kazao nam je Nemčić dodajući kako se radi o jako zaraznom soju.

– Nadam se da je ovo vrhunac ovog vala te da će poslije Uskrsa početi padati brojke, kazao je Nemčić.

 

Ivona Ćirak /foto M.D. i DV B.zvonce