Čak pet intervencija imali su danas do poslijepodnevnih sati, kako doznajemo iz makarskog Doma zdravlja, djelatnici Hitne pomoći, a od ovih pet slučajeva čak tri su poziva bila iz Tučepi. Oboljeli su se žalili na otežano disanje, te su dobili terapiju nakon čega im je bilo bolje, a dvoje je prebačeno u KBC Split na Zarazni odjel. Tamo im je, kako doznajemo iz Doma zdravlja, propisana terapija sumamedom. Također, liječnici kažu kako je klinička slika nešto izraženija nego što je bila lani u isto vrijeme.

Kako neslužbeno doznajemo, u Tučepima je sve veći broj zaraženih mještana, no službene brojke nisu tako dramatične. Danas je, naime, četvoro pozitivnih. Načelnik Stožera Vjeko Šimić kaže kako nema mjesta panici i kako je, koliko je on informiran, stanje pod kontrolom.

Slično nam je kazao šef makarskog stožera Dražen Nemčić koji kaže kako današnjih 19 pozitivnih možda jest velika brojka, no najvažnije je, kaže, da nema većeg broja hospitaliziranih. Pitali smo ga što stožer poduzima.

Oglas

– Dobili smo naputke da postrožimo mjere i kontrole što se tiče potencijalnih većih okupljanja, što redari i policija rade ionako u sklopu svojih redovnih zadaća. Unatoč većem broju vjerujem da ne bi trebalo biti ništa strašno i da će, kako pojedini znanstvenici predviđaju, oko Uskrsa ovaj val trebao dosegnuti vrhunac, kazao je Nemčić dodajući kako su mjere poznate i kako uz pridržavanje istih potreba za postroženjem ne bi trebalo biti.

Na naš komentar kako se radi o soju koji se očito brže širi, Nemčić je ponovio kako je najvažnije da se broj hospitaliziranih ne povećava dramatično. Istaknuo je kako je cijepljenje najbolji imunološki postupak te apelirao na građane da se cijepe i ne podliježu panici i skepsi glede samog cjepiva.

Pitali smo kakva je situacija s crkvama i ima li kršenja mjera.

– U crkvi su dozvoljena mjesta označena i pridržavaju se pravila, a osim toga, stropovi su visoki i uvijek je propuh, tako da držim da su opasnija okupljanja u domovima gdje su ljudi zatvoreni u malom prostoru kroz nekoliko sati, kazao je Nemčić.

Ivona Ćirak /foto O F