Jutros smo izvijestili o pogoršanju stanja u dječjim vrtićima u Makarskoj, a početkom tjedna pisali smo o činjenici da je u jednom trenutku u samoizolaciji bili čak 15 razrednih odjeljenja u gradu pod Biokovom. Bez Makarske rivijere, bez ostalih općina, u kojima epidemija jednako bukti.

To da brojke nisu ohrabrujuće, vidimo iz priopćenja stožera o zaraženima u županiji, ali još više i plastičnije, doznajemo sa samog terena. A na terenu su na prvoj liniji liječnici koji najbolje znaju kako se situacija odvija iz dana u dan. Danas je Hitna pomoć, recimo, imala nekih osam intervencija i skoro sve su bile vezane za covid. Red za testiranje je jutros, iznimno za jednu subotu kada se testira manje, bio jako dug. Liječnici kažu kako se događaju komplikacije kod sve više mladih osoba bez komordibiteta. Kisik i respiratori u KBC-u Split sve su manje rezervirani za starije i kronične bolesnike, kažu nam.

Unatoč tome, čini se da su se šefovi stožera trancendirali u jedno drugo, tzv.izborno stanje, čija je jedna od manifestacija jaki fokus na lokalne izbore i sklonost iluzijama kad se radi o svemu što s izborima ne koincidira. Vidimo to na županijskom nivou, a tako je, primjerice, i šef makarskog stožera uvjerenja da porast brojki ne znači i porast hospitaliziranih, premda od liječnika iz makarskog Doma zdravlja dobivamo drugačiju sliku.

Oglas

Komunikacija je osnova rješavanja problema gotovo nerješivog na globalnoj razini, a kamoli na nivou lokalnih glava. Međutim, ona očito izostaje. Iako svi znamo da bi turistička sezona, koja za našu regiju znači život, trebala biti dovoljan razlog za probuditi se i donijeti odluke primjerene stanju u našoj županiji i primjerene potrebama naše županije koja gotovo u cijelosti ovisi o turizmu.

Ako želimo imati nešto od sezone, vrijeme za probuditi se nije kada stigne direktiva nego kada netko odluči preuzeti odgovornost. Sićušni problem u tome je da se sve odluke donose na razini politike, a oni koji će uslijed eventualnog pucanja sustava pucati nisu pak političari nego ionako prenapregnuta – medicinska struka.

Ivona Ćirak /foto O. F.