Epidemija koronavirusa očito nekotrolirano bukti u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje su brojke novozaraženih i udjela zaraženih u testiranima vrlo visoke. Korona hara i među medicinskim osobljem, kako u KBC-u Split tako i sustavu Doma zdravlja.

Kako doznajemo od dr.Marka Rađe, ravnatelja županijskog Doma zdravlja, danas je u županijskom Domu zdravlja čak šest novih pozitivnih medicinskih sestara te troje ili četvoro liječnika, a pribroje li se tome oboljeli od ranije, odnosno osoblje u izolaciji, jasno je da sve puca po šavovima.

– Trenutno je na bolovanju od 15 do 30 posto osoblja, ovisi o odjelu. Inače, bez covida, obično se radi o udjelu od 10 posto, pa čak i do 15 posto nije alarmantno. No ovo sada je jako teška situacija i sustav je preopterećen. Koliko će izdržati, to ne znam, kazao je Rađa.

Oglas

Inače, KBC Split je već danima u opsadnom stanju. Prije tri dana mediji su izvještavali kako je zbog korone iseljen jedan odjel na Križinama i prenamijenjen u dio COVID bolnice.

Kakav je omjer u Domu zdravlja, takav je, otprilike, kaže Rađa, i u KBC-u.

Pokušali smo doći i do prof.dr.sc.prim.Ive Ivića, šefa Klinike za infektologiju splitskog KBC-a, no bio je zauzet; ipak, poznat je podatak da je jučer na odjelu bilo 216 bolesnika od kojih 46 na respiratoru. 85 posto ih je necijepljeno.

Ivona Ćirak /foto M.D.