Proteklog je tjedna u samoizolaciji u cijeloj Makarskoj bilo čak 15 odjeljenja, što u osnovnim, što u srednjim školama, no kako doznajemo od dr.Luce Ivande, školske liječnice, ovog je vikenda u samoizolaciju upućen samo jedan razred.

– Situacija se zaista bila dosta pogoršala, ali budući je za vikend poslano samo jedno odjeljenje, nadat ćemo se da će se situacija početi smirivati. Naime, mi šaljemo stožeru u Splitsko-dalmatinskoj županiji podatke o broju učenika u samoizolaciji te oni odlučuju kakve će se mjere donijeti i treba li zatvarati škole, rekla nam je dr.Ivanda.

U zadnjih deset dana situacija je, kako veli, eskalirala.

Oglas

– Čini mi se kao da se stanje naizmjenično pogoršava u županiji, pa kad mi se čini da su u Splitu brojke rapidno narasle, kod nas je mirno, no onda ta situacija dođe kod nas, baš kao i bura, kaže školska liječnica koju smo upitali i kakva je klinička slika kod školaraca.

– Uglavnom šmrcaju, eventualno dobiju temperaturu, a rijetko tko da od djece izgubi okus i miris. Da nema korone i da se ne testiraju, ne bismo ni znali. No svi znamo da je pravi problem u tome kada se zaraze starije i bolesne osobe i zato treba biti na maksimalnom oprezu, kazala je dr.Ivanda.

Najveći broj  odjeljenja u samoizolaciji  bio je, inače, prošlog tjedna u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića, njih pet. No dio njih je izašao iz izolacije, a drugi dio izlazi tijekom ovih par dana, rekla nam je ravnateljica Evelin Bulić.

U Srednjoj strukovnoj školi slična je situacija. Četiri su odjeljenja bila u samoizolaciji, a do preksutra svi će biti slobodni, s tim da je nastava za srednjoškolce ionako online.

Osnovna škola Stjepana Ivičevića prošlog je tjedna imala četiri razreda u samoizolaciji zbog tri pozitivna učenika i jednog učitelja. – Do prije desetak dana situacija je bila vrlo mirna. Tijekom cijele školske godine imali smo samo  jedan razred u samoizolaciji, a sada u isto vrijeme čak četiri. Radi li se o zaraznijem soju ili nečemu drugome, ne znam, no bitno nam je da se roditelji i djeca ponašaju odgovorno i drže mjera, što je do sada kako znamo bio slučaj, kazala nam je ravnateljica Marica Gržić.

Najmanje odjeljenja u samoizolaciji upućeno je iz Osnovne škole oca Petra Perice gdje su na kućni odmor poslana dva razreda, s tim da im danas, kako nam kaže ravnateljica Renata Gudelj, ističe izolacija.

Ivona Ćirak /foto MD