Malo po malo i priča o korona virusu je stigla i pred vrata Hrvatske – susjedna Italija potvrdila je preko 130 slučajeva i realno je samo pitanje vremena kada će se o prvim slučajevima oglasiti i kod nas. Posljednje vijesti iz Italije govore tako o izoliranju ukupno 11 gradova, otkazivanju javnih skupova, nogometnih utakmica u Serie A, između ostalog otkazan je i karneval u Veneciji koji je trebao trajati još nekoliko dana.

O mjerama prevencije oglasilo se i naše Ministarstvo zdravstva, tako je objavljen i letak s informacijama koje imamo o korona virusu te mjerama koje bi građani trebali provoditi za svoju sigurnost.   Naravno, održavanje higijene – često pranje ruku i korištenje higijenskih maramica su najkorisniji savjeti, a preporuča se izbjegavanje kontakta sa domaćim i divljnim životinjama, prenencija je i nošenje maske za disanje.

Kao što je već poznato, korona virus COVID-19 koji se u prosincu pojavio u Kini izazvao je do sada najveću karantenu u povijesti te zemlje, no unatoč poduzetim mjerama nije spriječeno širenje virusa u ostatak svijeta. U pitanju je respiratorna bolest koja se širi kapljičnim putem i kontaktom, te koja kod dijela bolesnika ( pogotovo starijih osoba i onih narušenog zdravlja ) može izazvati teške komplikacije i smrt. Do danas je prema službenim podacima registrirano 78.833 slučaja, a preminula su 2.463 pacijenta.

O.F. / foto Ministarstvo zdravstva

Oglas