Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)  upravo je proglasila globalnu pandemiju zbog koronavirusa. Objavio je to na konferenciji na medije dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, šef Svjetske zdravstvene organizacije – prenosi Telegram.

“Pandemija nije riječ koju se smije olako shvatiti. Ta riječ, ukoliko se krivo upotrijebi, može izazvati bezrazložan strah ili neopravdani zaključak da je borba gotova, što bi dovelo do nepotrebnih patnji i smrti”, rekao je Ghebreyesus.

“To što smo ovu situaciju opisali kao pandemiju ne znači da Svjetska zdravstvena organizacija mijenja svoje procjene o opasnosti od novog koronavirusa. To ne mijenja ni ono što radimo, niti ono što bi sve zemlje trebale raditi”, dodao je.

Oglas

Dodao je i da Svjetska zdravstvena organizacije analizira širenje ove zaraze iz minute u minutu i da su ozbiljno zabrinuti za alarmantno širenje virusa i težinu posljedica, ali i alarmantnu razinu neaktivnosti. Upravo zbog toga procijenjeno je da se zaraza Covidom 19 proglasi pandemijom, objasnio je šef WHO-a.

Prema njegovim riječima, ova je kriza imala utjecaja na sve društvene sektore te je upravo zbog toga na svima da se uključe u njezino rješavanje. Dosad je, inače, u 114 zemalja potvrđena zaraza više od 118.000 ljudi, a 4.291 osoba je preminula.

“Broj prijavljenih slučajeva i broj zemalja koje su pogođene zarazom ne daje kompletnu sliku”, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus i naglasio kako sve zemlje još uvijek mogu promijeniti razvoj ove pandemije. Rekao je i kako neke zemlje nemaju kapaciteta za borbu s koronavirusom, no da neke države naprosto nemaju odlučnosti – piše Telegram.

foto screenshot YT