Nakon što je Povjerenik za natjecanje neodigranu utakmicu Hrvaca i Zmaja registrirao 3:0 za domaćine te podnio prijavu disciplinskom sucu 3.HNL, Makarani su najavili žalbu na odluku. Naime, Zmaj nije otputovao na utakmicu zbog slučaja koronavirusa u seniorskoj momčadi, a u priopćenju javnosti objavljenom sinoć najavili su žalbu na odluku.

“Kao što Vam je poznato HRNK Zmaj nije otputovao na utakmicu 14. Kola 3. HNL Jug koja se trebala odigrati dana 07.11.2020. s početkom u 14:00 sati u Hrvacama s istoimenim domaćinom. Povjerenik za natjecanje je predmetnu utakmicu registrirao 3:0 (par forfe) za domaćine, te je podnio prijavu disciplinskom sucu 3. HNL Jug te nas očekuje dodatna kazna.

 Povjerenik za natjecanje svoju Odluku temelji na činjenici da HRNK Zmaj nije dostavio na uvid odluku nadležnog epidemiologa o samoizolaciji minimalno 6 (šest) igrača.

Oglas

HRNK Zmaj obavještava svoje članove i navijače da će u zakonskom roku podnijeti žalbu na ovu Odluku jer smatramo da smo u suradnji s epidemiološkom službom ispunili sve propisane uvjete za odgodom utakmice, a ovim putem želimo upoznati i javnost na čitav tijek događanja.

 U Subotu, 07.11.2020. oko 9:30 sati dobivamo nalaz s potvrdom o jednom zaraženom igraču.  

 Obavještavamo telefonskim putem u 9:56 sati Povjerenika za natjecanje o ovim okolnostima.

Kontaktira nas epidemiološka sluba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo te nas upoznaje o daljnjim postupcima i mjerama koje moramo žurno provesti. Nakon  provedenog razgovora s epidemiologinjom u 11:21 šaljemo e-mail u Nogometno Središte Split i NK Hrvace o nemogućnosti putovanja na utakmicu 14. Kola 3. HNL Jug te javljamo i telefonskim putem klubu domaćinu o tme.

 

U  12:27  epidemiološka služba putem e-maila Nastavnog zavoda za javno zdravstvo traži da odmah dostavimo potrebne podatke za jednog zaraženog te 6 igrača i jednog člana stručnog stožera (ime i prezime, OIB, datum rođenja, telefonski broj, adresu na kojoj će boraviti).  Također nalažu da isti moraju odmah u samoizolaciju. Nakon prikupljenih podataka u 13:39 vraćamo e-mail s svim potrebnim podacima te ih molimo da nam dostave potvrdu o samoizolaciji.

13:45 isti e-mail  prosljeđujemo u HNS Središte Split s popisom sedam igrača i člana stručnog stožera koji su u samoizolaciji.

U ponedjeljak  09.11.2020 u 9:32 dobivamo e-mail od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo s Potvrdom o provedenim zdravstvenim nadzoru nad  7 igrača i jednim članom stručnog stožera Zmaja.


U 9:43 dostavljamo  Potvrdu HNS Središte Split.

 Odlukom Natjecateljske komisije HNS-a na sjednici održanoj dana 06. lipnja 2020. god. dato  je ovlaštenje za odgodu utakmica Povjerenicima za natjecanje ukoliko se šest ili više igrača istog kluba nalazi  u samoizolaciji. Navedenom Odlukom međutim nije naveden vremenski rok do kada se Potvrda o igračima koji su u samoizolaciji mora dostaviti.

HRNK Zmaj je svjestan činjenice da smo zatražili odgodu na sam dan utakmice što se do sada nije događalo. Isto tako smatramo da je svakome jasno da na to naš Klub nije imao utjecaja. Postavlja se se pitanje da li smo trebali podatak o zaraženom igraču zatajiti, iako znamo da prikrivanjem te činjenice činimo kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, a  donesena Odluka ide upravo u tom pravcu iako je i radna skupina HNS u Biltenu povodom ove epidemije u primarni cilj stavila zdravlje igrača i osoblja,  te zaštita svoje obitelji.

Svi smo svjesni činjenice da svakodnevno dobivamo podatke o porastu broja zaraženih i umrlih osoba od Covid-19 infekcije te svakodnevna upozorenja o poštivanju propisanih mjera Stožera CZ te epidemiologa.

HRNK Zmaj smatra da smo se u ovoj nepogodi, u kojoj smo se našli po prvi put, ponašali vrlo odgovorno i u skladu s uputama epidemiološke službe,  vodeći računa  o zdravlju svih igrača i osoblja našeg kluba, te također i o svim akterima koji su trebali biti nazočni na utakmici 14. Kola između NK Hrvace i HRNK Zmaj (suci, delegat, igrači protivničke momčadi, osoblje kluba domaćina).

HRNK Zmaj neće niti u buduće tajiti tako važne podatke a tiče se zdravlja ljudi, bez obzira na moguće izgubljene bodove za „zelenim“ stolom te svjesni činjenice ukoliko to još jednom napravimo da možemo biti izbačeni u najniži rang natjecanja. Za HRNK Zmaj Makarska tu nema nikakve dileme – zdravlje prije svega” – stoji u priopćenju Uprave kluba.

M.D.