Vodeće europske države, na čelu s Njemačkom prelomile su – uvode obvezno cijepljenje početkom 2022., ali već ovog Adventa necijepljeni postaju “građani drugog reda” kojima se nižu zabrane. Talijani uvode obvezne maske za sve na božićnim sajmovima, a slovenska vlada ne misli više plaćati troškove zdravstvene usluge onima koji izbjegavaju cjepivo. Hrvatska, iako tamnocrveno obojana na novoj korona karti, nema novih mjera, a obvezno cijepljenje za sada nije opcija.

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, gostujući u emisiji “Studio 4” HRT-a rekao je da opasnost za sve nas predstavlja preopterećenje zdravstvenog sustava.

– Kad naiđe val ovakve snage s 2500-2600 hospitaliziranih onda je to neminovno preopterećenje. Nemamo mi u pričuvi 1000 ili 2000 liječnika koji sad uskaču za tih 2600 oboljelih. U bolnici gdje radim, Klinika za neurologiju na Sv. Duhu morala je iseliti cijelu zgradu da bi se osigurali kapaciteti za COVID pacijente. Samim time neurološki pacijenti nemaju zdravstvenu skrb kakvu su imali prije 4. vala, rekao je Luetić.

Oglas

Države koje imaju visoku razinu cijepljenih razmišljaju o obveznom cijepljenju. U Hrvatskoj s relativno niskom razinom cijepljenih, kaže Luetić, mi ćemo i sljedeće godine brojati rekordne crne brojke.

– Ukupno gledajući u Hrvatskoj ćemo ove godine imati 60.000 mrtvih. COVID je zasigurno pridonio takvoj brojci. Nekih 5-6 posto više nego prošle godine kad je bila najviša smrtnost od II. Svjetskog rada. Kada to uzmemo u obzir, uz činjenicu da Hrvatska ima jedne od najliberalnijih mjera u Europi, onda čudi otkud toliko otpor građana i podjele, zašto je to prisutno?, pita se.

Slovenija razmišlja o tome da prestane pokrivati troškove zdravstvenih usluga onima koji nisu cijepljeni. Takvu odluku već je usvojio Singapur. Predsjednik HLK smatra da u Hrvatskoj takva mjera neće biti provediva.

– Kod nas bi se to teško provelo, iako ima argumenata i za jednu takvu mjeru, rekao je.

Luetić je rekao kako u bolnicama i dalje vlada opterećeno ozračje, s velikim brojem pacijenata, s prekovremenim radom, dežurstvima…

– To je jedan realan svijet pandemije, svijet bolesti i umiranja. Imate onda ovaj drugi svijet, prestali smo se brinuti, pojavila se jedna bešćutnost u društvu prema svom tom umiranju. Bolnice će do kraja godine biti preopterećene, a pitanje je što nas čeka iza Nove godine. Sasvim sigurno je da će uslijediti peti val, pitanje samo kada će biti tu i kakve će snage biti, upozorio je.

Istaknuo je kako je liječnička struka još prije mjesec dana uputila Vladi i Stožeru prijedlog da se COVID potvrde donesu kao obveza za sve poslodavce i za ulazak u sve javne prostore.

– Takva konzistentnost poslala bi poruku građanima da je Vlada odlučila maksimalno zaštititi sve građane, bio bi to dodatni poticaj za cijepljenje, izbjegli bi se politikantski napadi zašto za knjižnicu mora imati COVID potvrdu, ali ne za kockarnicu. Struka podržava COVID potvrde i traži da se uvedu za sve poslodavce i za sve zatvorene prostore, poručio je predsjednik HLK.

Luetić je upozorio kako je iznimno važno da se građani docijepe booster dozom što se vidi iz primjera Izraela koji neokrznuto prolazi kroz četvrti val.

Govoreći o cijepljenju djece, Luetić je rekao kako je Izrael i na tom području napravio iskorak. Smatra da epidemiolozi trebaju dati jasan odgovor treba li krenuti u masovnije cijepljenje djece.

MD/foto: HRT