Na području općine Podgora muku muče s mještanima koji odlažu krupni otpad gdje im padne na pamet, a uglavnom je to tamo gdje očekuju da ih nitko neće vidjeti. U prirodi.

Zbog bezobraznih i nesavjesnih mještana koji se oglušuju na apele načelnica općine Petra Radić upozorila je da će idućeg puta javno prozvati svakog za koga ima saznanja da je nepropisno odlagao otpad.

– Prikupljanje krupnog otpada bilo je na proljeće, međutim, prva stvar koja me zatekla kod primopredaje je ilegalno odlaganje kućnog smeća i krupnog otpada po plaži, šumama uz cestu, oko moloka itd.

Oglas

Radnici Podgorskog komunalca su u roku par dana sakupili sve što se moglo sakupiti od sitnijeg otpada (hvala momci!), a za krupni otpad sam zvala firmu koja isti sakuplja i odvozi na svoj deponij. Paralelno s tom akcijom, naručen je veliki kontejner za krupni otpad koji će biti u funkciji idući tjedan i gdje će svi stanovnici Općine moći svaki dan besplatno odložiti svoj otpad uz prethodnu najavu.

To su sve radnje koje nas spašavaju ovo ljeto, dugoročno se moramo okrenuti odvajanju i reciklaži kao npr. otok Krk koji je “zero waste” zona, navodi Radić na svojoj Fb stranici.

No priči tu nije kraj.

– Nakon što je poduzeto sve da se mista koliko toliko dotjeraju, dogode se – oni.

To su ljudi koji su danas odlagali svoj kućni otpad uz moloke, medicinski otpad i pelene ostavili u vrećama uz cestu, odnijeli krupni otpad i bacili ga pred rampu…

Za posljednji slučaj znamo i tko je, viđen je kako vozi te iste predmete iz Porta prema lokaciji i odlaže ih na divlje.

Ovim putem posljednji put apeliram na evoluciju i ljudsko ponašanje te zdrav razum. Koliko bezobrazan moraš biti da nakon toliko truda svih radnika ti opet bacaš svoje smeće naokolo?

Ovo je posljednji put da moramo raspravljati o osnovama ponašanja, te iduće počinitelje prozivam javno, upozorila je načelnica.

Pozvala je ostale mještane da svako ilegalno odlaganje prijave uz fotografiju počinitelja ili dva svjedoka.

– Inače smo bespomoćni kod kažnjavanja, zaključila je Radić.

Ivona Ćirak/foto Fb