Nepoznati počinitelji uništili su arehološko nalazište na području Kupreškog polja u Bosni i Hercegovini koje čuva dokaze o ljudima koju su tamo živjeli prije četiri tisuće godine, potvrdili su u utorak iz Franjevačkog muzeja i galerije Gorica kod Livna.

Na lokalitetu Mali Han kod naselja Lištani iskopom pijeska uništen je tumul, grobnica nastala još u prapovijesnom razdoblju u čijoj su okolici i kasnije, tijekom ranog srednjeg vijeka, pokapani pokojnici pod stećcima.

Na fotografijama koje su proslijedili iz muzeja vidi se usjek prokopan kroz grobnicu iz kojeg vire ljudske kosti i kamene obložne ploče.

Oglas

“Nažalost, na tom dijelu lokaliteta došlo je do nelegalnog iskopa pijeska pri čemu je lokalitet devastiran”, stoji u priopćenju muzeja.

Nalazište Mali Han kao i svi kupreški tumuli, nacionalni su spomenik pod zaštitom države jer čuvaju dokaze o životu na tom području od prapovijesnog razdoblja.

Tumuli su zemljani humci, uzvišenja koja se mogu vidjeti na različitim dijelovima Kupreškog polja, a kao povijesna nalazišta istraživao ih je čuveni bosanskohercegovački arheolog Alojz Benac 80-ih godina prošlog stoljeća.

Benac je utvrdio postojanje 51 tumula od kojih su četiri istražena. O tome je pisao u studiji “Praistorijski tumuli na Kupreškom polju” objavljenoj u Sarajevu 1986. No istraživanje tumula dokumentirano je i ranije, još u 19. stoljeću.

Po istraživanjima, tumuli su nastali tijekom ranog brončanog doba, odnosno između 2200 i 1600 godina prije nove ere. U srednjem su vijeku zbog kultnog značenja koje su imali na njima nastale nekropole stećaka.

Nema jasnih dokaza o tome kako su nastali osim pretpostavke da su nasljeđe nekog od nomadskih plemena koja su tijekom povijesnih migracija na Balkan dospjela iz indoeuropskog područja.

O devastiranju nalazišta iz Livna su informiran je Zavod za zaštitu spomenika BiH koji istražuje što se točno dogodilo i kakvi su razmjeri štete.

Hina / foto Franjevački muzej i galerija Gorica