Ovogodišnji izbor najboljih hrvatskih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos ušao je u završnicu koja će kulminirati proglašenjem pobjednika krajem tekućeg mjeseca.

U konkurenciji za nagrade najboljih u četiri kategorije, kvaliteta života, gospodarstvo, obrazovanje i demografska politika te povlačenje novca iz EU fondova, bilo je 128 gradova, podijeljenih u tri kategorije prema veličini, piše Gradonačelnik.

Izbor je sada sužen na 28 gradova koji su ušli u završno ocjenjivanje i izbor najboljih u kategorijama kvaliteta života, gospodarstvo, obrazovanje i demografska politika, a uskoro će biti poznati i završni kandidati za najbolji grad u povlačenja novca iz EU fondova.

Oglas

Budući da će u konkurenciji najboljeg grada u povlačenju novca iz EU fondova biti dodijeljena samo jedna nagrada bez obzira na veličinu grada, epitete najboljih ponijeti će ukupno 10 gradova. U finalu su, pak, Križevci, Zadar, Rijeka, Zagreb i Virovitica.

 

O obimu istraživanja i vrednovanja podataka o gradovima u ovom istraživanju, zorno svjedoči podatak da je u, najprestižnijoj, kategoriji najboljih gradova po kvaliteti života u pripadajući izračun uključeno čak 26 kriterija. Oni su, među ostalim, prosječni dohodak po stanovniku, udio izdvajanja za zaštitu okoliša u proračunu, udio izdvajanja za subvencioniranje cijene prijevoza u proračunu i indeks starenje stanovništva.U završnicu ovogodišnjeg izbora najboljih gradova u konkurenciji kvalitete života ušli su među velikim gradovima (sjedišta županija i gradovi s više od 35 tisuća stanovnika) Čakovec, Samobor, Varaždin, Dubrovnik i lanjski pobjednik Zagreb. Najbolji u konkurenciji gradova srednje veličine (od deset tisuća do 35 tisuća stanovnika) tražiti će se između Rovinja, Svete Nedjelje, Umaga, Zaprešića i Poreča, koji je i lani i 2018. odnio naslov najboljeg u ovom dijelu izbora Jutarnjeg lista, Gradonačelnika.hr i agencije Ipsos. Kada su u pitanju mali gradovi veličine do 10 tisuća stanovnika, izbor najboljeg po kvaliteti života sveden je na Hvar, Mali Lošinj, Novalju, Novigrad i Krk koji brani naslov najboljeg od prošle godine.

U završnicu izbora najboljih velikih gradova u ekonomskoj kategoriji plasirali su se Dubrovnik, Krapina, Samobor, Varaždin i lanjski pobjednik Pula. Najboljeg u konkurenciji srednjih gradova tražiti će se između Kastva, Poreča, Rovinja, Umaga i lanjskog pobjednika Svete Nedjelje, dok se izbor među malim gradovima sveo na Buzet, Hvar, Mali Lošinj, Novalju i Krk koji je lani uzeo naslov najboljeg u ovoj konkurenciji. Zanimljivo je da su Krk i Sveta Nedjelja i 2018., kada su Jutarnji list, portal Gradonačelnik.hr i agencija Ipsos prvi put organizirali ovaj izbor, bili prvi u izboru najboljih gradova za ekonomiju.

M. D. /foto Pixabay