Grad Makarska će u 2022.godini, nakon što se nova odluka izglasa na Gradskom vijeću, imati znatno labaviji odnos prema izvođenju građevinskih radova u turističkoj sezoni. Naime, dosadašnja odluka, donesena u mandatu Jure Brkana, bila je vrlo rigorozna i jedna od najstrožih na obali, te se gotovo svaka vrsta “bauštele”, uključujući i zanatske radove, zabranjivala već od 1.svibnja. Zabrana je trajala do 30.rujna.

Zabrana se i po prijedlogu nove Odluke o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova za 2022. okončava 30.rujna, ali na snagu stupa dosta kasnije. Naime, po rečenom prijedlogu zabranjuje se izvođenje zemljanih građevinskih radova te radova na konstrukciji osim građevina javne i društvene namjene od 15.lipnja.

Dakle, “veto” na gradnju će umjesto pet mjeseci trajati tri i pol mjeseca, a novost leži u još nekim detaljima odluke.

Oglas

Naime, još uvijek važeća odluka iz HDZ-ove vladavine zabranjuje daleko širi dijapazon radova na objektima. Podsjetimo, zabranjivala je “izvođenje svih zemljanih radova (široki iskop, iskop u rovovima i temeljima, priprema terena za izgradnju) i radova na izgradnji konstrukcije svih vrsta građevina (rušenje i obijanje, obijanje žbuka i obloga, svi pripremni radovi na gradilištu, tesarski radovi (izrada svih vrsta oplata, za temelje, zidove, stropove, nosive grede), nabava i postavljanje armature u konstrukciju, betonski radovi, svi zidarski radovi sa žbukanjem zidova (vanjskih i unutarnjih) te šliceva uz instalacije, instalaterski radovi (elektro radovi, vodoinstalaterski radovi, plinski radovi, itd.), kamenarski radovi, keramičarski radovi, dakle sve osim soboslikarskih i podopolagačkih radova (tepisoni, parket, laminat) unutar postojećih objekata.”

Dakle, ni keramičari ni instalateri ni kamenari nisu u ovom periodu imali što tražiti na građevini, a zeleno su svjetlo imali tek pituri i majstori koji postavljaju parkete.

Koliko su se toga građevinari pridržavali, to je već drugi par postola. No nije teško sjetiti se silnih kazni koje su komunalni redari u lipnju i srpnju prošle godine ispisivali Mati Jujnoviću zbog ustrajne izgradnje benzinske crpke “Tifon”, niti ranijih godina u kojima odluka i stvarno stanje na terenu kao da nisu imali veze jedno s drugim.

Iako je na papiru odluka de facto izgledala vrlo strogo, u praksi je postojao cijeli niz problema. Hoće li se nova, građevinskom sektoru naklonija odluka pokazati realnijim izborom i lakše primjenjivom, ili će turistička branša imati prigovore jer u normalnim godinama sezona počinje od svibnja, vidjet će se u 2022.godini. Zacijelo će dobrim dijelom ovisiti i o tome koliko će sezona biti “normalna”.

Inače, sjednica Gradskog vijeća zakazana je za 10.prosinca.

Ivona Ćirak /foto P.Ć.