Danas se u Splitu nije cijepilo u Spalladium Areni nego u ljekarni jednog velikog trgovačkog centra. U svakom trenutku je u redu bilo oko 100 ljudi. Oni s kojima je razgovarala RTL-ova reporterka, redom su kazali da su došli po prvu dozu cjepiva protiv covida-19.

RTL je danas u Splitu razgovarao s dr. Mirelom Pavičić Iveljom, infektologinjom iz Klinike za infektologiju KBC-a Split. Riječ je o liječnici koja je od početka pandemije radila na klinici koja je primala najteže pacijente.

Kada će se kod njih razviti imunitet, odgovarala je splitska infektologinja.

Oglas

“To je svakako povoljan trend”, kazala je za naglo povećan broj građana koji se odlazi cijepiti, “Mi očekujemo povoljan efekt, ali nažalost ne u narednim danima ili tjednima, nego nažalost tek za možda mjesec, dva dana.”

“Brojka ne pada, bilježimo rast, danas bilježimo 140 hospitaliziranih covid bolesnika. Situacija je ozbiljna. Imamo veliki pritisak na hitne prijeme, imamo veliki broj novooboljelih koji pristižu svakog dana. Danas smo otvorili novi covid stacionar”, rekla dalje infektologinja i dodala da smatra da su dobro organizirani, da imaju izvrstan anesteziološki tim i da se sa situacijom nose najbolje što je moguće.

Sve je više djece, pa i cijepljenih, koji se zaraze i moraju u bolnicu. Znači li to da je virus ojačao, možda mutirao?

“Normalno je, prirodno da se virus mijenja, da virus mutira i većina mutacija ne dovodi do njegovih značajnih promjena. Ipak, u odnosu na početak epidemije primjećujemo da imamo i mlađih ljudi koji obolijevaju s težom kliničkom slikom, imamo i trudnica. Djeca obolijevaju, ali moram priznati da mi ipak još na sreću nemamo baš teško oboljele djece”, odgovorila je Pavičić Ivelja.

Cijepljeni hospitalizirani su, rekla je dalje, u manjini, čine ispod 10 posto hospitaliziranih, ispod 12 posto od onih završe na respiratoru :

“I najčešće, oni koji su cijepljeni, a hospitlaizirani su, uznapredovale su dobi i imaju neke komorbiditete zbog kojih su ranjiviji.”

A kad bi val mogao kulminirati, pa da brojke počnu padati? Odgovorila je da se ne voli upuštati u takve procjene. Ipak:

“Mislim, bez obzira na porast cijepljenja građana ovih dana, da će ipak biti ključno da se građani pridržavaju mjera kako bismo što manje opteretili zdravstveni sustav.”

MD / foto MD