U vrijeme najveće epidemiološke “špice” mnogi bi od početka simptoma na test čekali po sedam dana, čitav period izolacije, a PCR bi im nerijetko dao pozitivan nalaz na COVID-19 i osmi, deseti dan od pojave simptoma. Liječnici u tom slučaju kažu da je moguće riječ o mrtvim stanicama virusa, ali i da se svakako i dalje izbjegava druženje s rizičnima na SARS-CoV-2 te da se još koji dan nosi FFP2 maska – piše danas Večernji list.

– Netko će biti pozitivan i nakon 7-dnevne izolacije, no u principu, oni koji izađu nakon sedam dana, a zadnja tri dana nemaju simptome, mogu ići raditi i ne mogu prenijeti virus na druge, kad je riječ o općoj populaciji i zdravom kolektivu. Ne bi trebali ići među starije i imunokompromitirane bez maske. Opasnost postoji samo za imunokompromitirane. Ako je riječ o zdravstvenom radniku koji se vraća na odjel gdje leže bolesnici s leukemijom, malignomima pod terapijom, transplantirani ili u starački dom, onda se nakon sedam dana testiraju i moraju imati negativne nalaze da bi se vratili na posao, a nekoliko dana i kad se vrate na posao nose FFP2 maske – kaže prof. Jasmina Vraneš, voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ “Dr. Andrija Štampar”.

Napominje kako je sada možda već i 40% podvrste omikrona BA2 koja ima još kraću inkubaciju i još brže razvija kliničku sliku.

Oglas

PCR u visokim ciklusima svog rada može dati pozitivan nalaz i dva tjedna nakon kliničkog ozdravljenja.

– Nije isto ako ste na PCR-u pozitivni u 17. ili u 37. ciklusu i nije isto kad se taj dio spoji s anamnezom: jeste li tek ušli ili izlazite iz infekcije, u kojoj fazi bolesti ste testirani, jeste li cijepljeni itd. Ako vam uzorak u brisu ima puno virusnog materijala, onda PCR metoda multiplicira i u 15. ciklusu proglasi vas pozitivnim. To je znak da ste pozitivni i izrazito zarazni. No ako ste već preboljeli i klinički ozdravili i imate još uvijek virusne čestice, koje mogu biti čestice mrtvog virusa u nazofarinksu, PCR taj uzorak prepozna kao pozitivan tek u npr. 38. ciklusu. Nalaz će vam biti jednako pozitivan kao i ovaj u 15. ciklusu, ali niste više zarazni – opisuje epidemiolog dr. Miroslav Venus.

MD/foto Pixabay