Od 1.lipnja do 30.lipnja ostvareno je 3 posto više noćenja nego 2019.godine, a kad pogledamo poredak strukturu emitivnih tržišta, uočljivo je da nakon dvije godine pandemije i gubitka gostiju sa skandinavskog tržišta ipak bilježimo njihov povratak.

Posebno se to odnosi na Šveđane koji su sada na petom mjestu. U lipnju 2019.godine bili su, poslije tradicionalno Poljske, na visokom drugom mjestu, slijedili su ih Nijemci te potom Norvežani i na petom su mjestu bili Česi. U odnosu na lipanj prošle godine Šveđana je pet puta više. Ipak, za povratak na stare brojke kada su Skandinavci činili značajn dio turističkog kolača ipak će trebati proći još neko vrijeme. Naime, kada usporedimo s 2019.godinom, Šveđana je i dalje za 43 posto manje, dok je Norvežana upola manje.

U ovoj godini, u lipnju, došlo je do porasta broja gostiju s njemačkog tržišta, i to za preko 30 posto. Za 33 posto je više gostiju iz BiH. Poljaci su i dalje dominantni; prvi su na ljestvici te se s poljskog tržišta bilježi porast od 13 posto u odnosu na 2019.godinu. To znači da su Poljaci generalno i dalje najbrojniji te su njihovi dolasci i dalje u porastu. Čeha je pak za 18 posto manje.

Oglas

Zanimljivo je da iz Ukrajine i dalje stižu gosti u brojci koja nije zanemariva, te su na devetom mjestu. U odnosu na 2019.godinu ostvarili su 33 posto više noćenja.

Što se tiče usporedbe s lani, Poljaka je 56 posto više za isti period, a Nijemaca je trostruko više. Gostiju iz BiH je 83 posto više, te iz Češke 68 posto više.

Kada pak gledamo vrste smještaja, u hotelskom smještaju je ostvaren porast od 7 posto u odnosu na 2019.godinu. Glavni razlog tome su po svoj prilici novi hoteli, i to u prvom redu Aminess Khalani Beach hotel koji ima veliki smještajni kapacitet i koji je otvoren u svibnju.

U privatnom smještaju je ostvareno 2,7 posto, a kampovi bilježe porast od 73 posto.

Sve u svemu, zaključak je da je izvrsni lipanj očito dobra uvertira za srpanj i kolovoz, a ako pandemija ne pomrsi planove, nadajmo se i za rujan te listopad.

Ivona Ćirak /foto M.D.