Lipanj nije dobro započeo i to već dobro znamo, međutim, osim vijesti da su zbirne brojke do današnjeg dana bolje nego lanjske, vidljivo je i da je gostiju u Makarskoj sve više. Naime, na datum 19. lipnja u Makarskoj je boravilo 7320 gostiju, dok ih je lani bilo 7999. Radi se o minusu od 9 posto. Iako lošije jest, definitivno nije dramatično kao što je bilo svega pet dana ranije, na 14. lipnja, kada je minus rastao do 25 posto.

I ne, ne manipuliramo podacima koji se naoko jako razlikuju niti vas eVisitor laže – stvar je u tome da se podaci mijenjaju i to se najbolje vidi po razlici između ova dva datuma, 14. i 19. lipnja.

Nadalje, podatak o porastu od 18 posto u odnosu na period od 1. siječnja do 18. lipnja 2019. godine relevantan je. Da bi se shvatilo kako jedan dan može bilježiti minuse, a zbirna statistika pluseve, treba shvatiti razliku između statistike na dan i statistike kroz pet i pol mjeseci. Uglavnom, niti taj optimistični kumulativni podatak ne demantira činjenicu da je 14. lipnja u Makarskoj zabilježen znatan podbačaj u odnosu na raniju sezonu. Točno je i jedno i drugo.

Oglas

Minus na dan ne mora značiti minus u periodu od mjeseca ili godine, i to se jako dobro vidi u svega pet dana razlike.

U hotelima je tako na 19. lipnja zabilježeno 4 posto manje noćenja nego lani, dok se u obiteljskom smještaju uočava trostruki minus od 12 posto.

Nadalje, usporedi li se s 2019. godinom, minus na 19. lipnja bio je 4 posto, što uistinu nije zabrinjavajuće.

Pogledaju li se brojke kroz dosadašnji period lipnja, točnije, od 1. do 18. lipnja, ove je godine ostvareno 97,5 tisuća noćenja, a lani ih je bilo 102,4. Minus iznosi 4,8 posto.

S njemačkog tržišta manje je 7,3 posto gostiju, s poljskog oko 4 posto, dok je Šveđana za 40 posto više bilo kroz lipanj. Značajniji je pad s BiH tržišta koje je u lipnju palo na četvrto mjesto, a manje ih je u odnosu na lani za oko 22 posto. Slijede Česi s zanemativim padom, a na šestom su mjestu turisti iz Ujedinjenog kraljevstva, kojih je bilo za 50 posto više. Hrvata je pak manje za 20 posto.

Hoteli su kroz lipanj ostvarili oko 5 posto noćenja manje nego lani, kampovi 9 posto, a objekti u domaćinstvu oko 4 posto.

Sve u svemu, iz ovih brojki jasno je da se minusi tope kako se približavamo glavnoj sezoni, a kako ćemo pisati kada se podvuče crta u listopadu, za to će ipak trebati pričekati.

Najavljivati sezonu ovakvom ili onakvom uistinu je teško jer, unatoč last minute trendu, nikad se smještaj nije bukirao u zadnji čas kao ove godine.