Bitka za najveće gradove na ovogodišnjim lokalnim izborima bit će, po svemu sudeći, neizvjesna, piše u ponedjeljak Jutarnji list, navodeći da osim moguće promjene vlasti u Zagrebu, HDZ-u ‘visi’ Split, dok bi SDP nakon 30 godina mogao izgubiti Rijeku.

U Zagrebu postoji velika šansa da dugogodišnji gradonačelnik Milan Bandić izgubi vlast; pretendenata na njegovu fotelju je puno.

I dok su karte za glavni grad Hrvatske uglavnom već posložene i zna se da će se kao najveći oponenti aktualnom gradonačelniku suprotstaviti Tomislav Tomašević iz Možemo, te Damir Vanđelić kao HDZ-ov kandidat, koji u utrku ulaze sa značajnim šansama, uz Joška Klisovića iz SDP-a i Zvonimira Troskota iz Mosta, koji se vjerojatno neće osramotiti na izborima, ali uz manje izglede da se dočepaju drugog kruga, za ostala tri velika grada još uvijek nije do kraja jasno koga će stranke istaknuti.

Oglas

HDZ-u pak prijeti opasnost da ne zadrži Split kojim su teškom mukom u koaliciji sa Željkom Kerum vladali zadnje četiri godine, ali im se s druge strane pruža povijesna prilika da po prvi put u povijesti osvoje Osijek. A u SDP-u se pak pale alarmi zbog Rijeke u kojoj su na vlasti otkad je neovisne Hrvatske.

Marko Filipović, dugogodišnji zamjenik Vojka Obersnela, bit će kandidat SDP-a za gradonačelnika Rijeke, ali unatoč osmogodišnjem političkom iskustvu neprepoznatljiv je u javnosti, pa mu za vratom puše nezavisni ugledni liječnik Davor Štimac, koji iza sebe okuplja zanimljivu ekipu. Bez šansi za dobar rezultat nije ni Mostov kandidat Marin Miletić, riječki vjeroučitelj koji se obraća mlađim biračima i pokušava oko sebe okupiti raznovrsnu ekipu kako bi sa sebe skinuo stigmu desničara, a tu je i Hrvoje Burić.

HDZ će u Splitu kandidirati Vicu Mihanovića, predsjednika gradske organizacije, a prema posljednjoj anketi neznatno zaostaje za bivšim gradonačelnikom Željkom Kerumom. No, račune bi im mogla pomrsiti nezavisna Branka Ramljak, koja se profilira kao kandidatkinja centra, a s dobrim šansama u bitku ulazi i poznati znanstvenik Ivica Puljak. SDP bi mogao ići s Danijelom Kukočem, svog kandidata imat će Most, Možemo, Pametno za Split i Dalmaciju i Domovinski pokret. Tu je i nezavisni Bojan Ivošević te HSLS-ov Zdeslav Benzon.

Prema svim dosadašnjim anketama ništa manje uzbudljivo neće biti ni u Osijeku.

HDZ prvi put u povijesti ima priliku osvojiti Osijek, ali u stranci su svjesni da to neće biti lako. Kandidiraju Ivana Radića, mladog predsjednika lokalnog HDZ-a, na ruku im ide što se neće kandidirati Krešimir Bubalo, ali zato hoće Vladimir Šišljagić, kao neovisni kandidat iza kojeg bi mogla stati široka fronta protiv HDZ-a, od ljevice preko centra do desnice. SDP će kandidirati Gorana Kušeca, profesora na Poljoprivrednom fakultetu, bivšeg rokera i DJ-a, vrsnog poznavatelja kulena i osnivača Kohorte, donosi Jutarnji list.

Hina / foto MD