– Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke kojih bi se trebalo pridržavati kod prikupljanja potpisa za lokalne izbore kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom.

Potpise prvenstveno treba prikupljati na otvorenom, treba poštovati fizičku udaljenost od dva metra, maske su obvezne, kao i redovita dezinfekcija ruku, a poželjno je da građani za potpis koriste svoje olovke, bit je preporuka koje su u četvrtak objavljene na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

HZJZ preporučuje da se potpisi prikupljaju prvenstveno na otvorenom, na štandovima, pri čemu svi sudionici moraju biti dva metra udaljeni od druge osobe, osim ako se radi o članovima istog kućanstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu.

Oglas

Obvezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski za sve osobe, bilo u zatvorenim prostorima ili na otvorenome.

U neposrednoj blizini ili na štandu nužno je postaviti dozator s dezinfekcijskim sredstvom (na bazi alkohola u koncentraciji ne manjoj od 70 posto ili drugo sredstvo prikladno za korištenje na koži s deklariranim virucidnim djelovanjem).

Građani ruke moraju dezinficirati prije i nakon potpisa.

Preporučuje im se da donesu svoje kemijske olovke što ne isključuje dezinfekciju ruku prije i nakon potpisivanja.

Građani koji u redu stoje ispred štanda, također se moraju pridržavati propisane fizičke udaljenosti.

Dijele li se na štandu i promotivni materijali, preporučuje se da to radi jedan volonter, sa što manje kontakta te čestom dezinfekcijom ruku.

Površine štandova treba češće dezinficirati, npr. svakih sat vremena.

Postupci za čišćenje, kao i preporučena sredstva za čišćenje dostupni su na mrežnoj stranici HZJZ-a.

Prije početka prikupljanja potpisa, potrebno je educirati volontere i osoblje o svim mjerama koje se provode.

Prikupljaju li se potpisi u zatvorenim prostorijama, najveći broj osoba koje mogu istovremeno biti u njima određuje se Odlukom Stožera civilne zaštite koja je na snazi na taj dan.

Sjedeća i stajaća mjesta u zatvorenom treba rasporediti tako da budu na međusobnoj udaljenosti od dva metra.

Volonteri i drugo osoblje angažirano na prikupljanju potpisa, trebaju ujutro, a prije dolaska u smjenu izmjeriti tjelesnu temperaturu, pa ako im je viša od 37,2° C ili se osjećaju bolesno, odnosno imaju znakove bolesti, trebaju ostati kući i javiti se obiteljskom liječniku.

Hina /foto M.D