Rokovi izgradnje dječjeg vrtića na Zelenki, projekta koji Makarani čekaju kao ozebao sunce, pod velikim je upitnikom. Točnije, nakon što nam je iz tvrtke Titan Constructa potvrđeno da će produžetka rokova vrlo vjerojatno biti dvojbe oko toga više niti nema. Razlozi zašto je tomu prema tvrdnjama Caroline Elisabeth Mamić, predsjednice Uprave, ne leže međutim u njima kao izvođaču već nekim drugim faktorima.

– Vezano za rokove izgradnje DV Makarska moramo napomenuti da naša tvrtka izvodi sve radove sukladno ugovoru te nema kašnjenja s naše strane.

No postoje dva temeljna problema zbog kojih će vrlo vjerojatno doći do produžetka roka izgradnje vrtića, na koje ne možemo utjecati.

Oglas

Prvi je česta Izmjena projektne dokumentacije, te nova projektna rješenja, što zahtjeva ugovaranje dodatnih radova, a za što je potreban određeni vremenski period.

Drugi problem je drastičan rast cijena građevinskog materijala i sirovina te velika neizvjesnost na globalnoj razini. Upravo zbog tog problema vlada RH je donijela zaključak 30.09.2021 kojim će se pokušati ublažiti šteta te spasiti projekte u tijeku, objašnjavaju iz tvrtke koja je izabrana na natječaju.

K tome još treba dodati, kako vele, konstantne probleme s uvozom robe zbog COVID mjera i ograničenja na svjetskom brodarsko – kontejnerskom tržištu.

– Upravo smo jučer na tu temu imali sastanak s gradonačelnikom g. Paunovićem kako bi sukladno zakonu pokušali naći zajedničko rješenje. Zbog konstantnog rasta cijena stanje je neodrživo te nije moguće po postojećim cijenama završiti ovaj projekt, objašnjavaju.

Pitanje o tomu je li u međuvremenu podnesen prijedlog za novim rokom, o kojem se roku radi, i koliko poskupljenje konačne cijene je najavljeno, uputili smo gradonačelniku te ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo.

Pitali smo ga i zabrinjava li ga činjenica da je nad izvođačem pokrenut predstečajni postupak, a zanimalo nas je i što će se dogoditi ako se ni taj drugi rok ne ispoštuje.

Naime, gradilište ne izgleda ni blizu finalnim radovima, a rok 23.prosinca ne izgleda kao iole realan rok.

Predsjednica Uprave tvrdi međutim da predstečajni postupak nije nikakva zabrinjavajuća ni otegotna okolnost.

– Što se tiče predstečajnog postupka, isti je otvoren 29.05.2019. godine, te nema nikakav utjecaj na izvođenje radova na DV Makarska jer uspješno poslujemo i ostvarujemo dobit. Sve ugovorene projekte izvodimo sukladno ugovorenim obavezama, odgovorila je gospođa Mamić.

– Da rezimiramo, završetak izgradnje vrtića ovisi o ublažavanju posljedica rasta cijena sukladno zakonu i zaključku vlade te se nadamo da ćemo u suradnji s gradom Makarskom naći zajedničko rješenje, navode na kraju.

Ponovno su prozvali bivšeg dogradonačelnika Jozu Vranješa, koji konstantno upozorava na kašnjenje s radovima, da ih je uveo u posao bez kompletne dokumentacije, što on po drugi put javno demantira.

– Projektna dokumentacija je objavljena u postupku javne nabave i predana je prilikom potpisivanja ugovora o čemu se uostalom sastavljen i zapisnik, tako da se očito radi o prebacivanju odgovornosti zbog kašnjenja, kazao je Vranješ.

Zanimalo nas je kako su uopće izabrali tvrtku nad kojom je otvoren predstečajni postupak.

– Zakon ne predviđa nikakvu razliku između ponuđača koji je u predstečajnom postupku od onoga koji nije, te se jednako mogu natjecati. Naravno da smo pogledali i reference, pri čemu je uvjet bio da imaju izvršen barem jedan posao takve ili slične vrijednosti u posljednje tri godine. Za to su morali priložiti i dokaz da je ugovor izvršen za što pretpostavljam da je uredno dostavljeno stručnoj službi Grada koja je provodila postupak javne nabave, tvrdi Vranješ.

Da okolnosti u kojima se firma nalazi nisu zanemarive potvrđuju napisi na koje smo naišli u medijima. Naime, protekle je godine raskinut ugovor s Titan Constructom baš iz tog razloga, barem se tako očitovao HEP kao investitor.

Ugovorne strane HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o. kao Naručitelj i trgovačko društvo Titan Constructa d.o.o. kao Izvođač sporazumno su raskinuli Ugovor o javnoj nabavi za „Izvođenje radova na izgradnji poslovne zgrade Elektre Zadar -Vidikovac”, a izabrani izvođač radova za posao od 15 milijuna kuna, zagrebački Titan Constructa, završio je u predstečaju nakon čega su radovi prekinuti.

Ivona Ćirak /foto I.Ć.