U mjestu Bibinje, pored Zadra, vandali su oštetili opremu financiranu sredstvima EU koja je pokrivala mjesto besplatnim WiFi signalom – vjerojatno povedeni glasinama kako se radi o 5G odašiljačima koji se po teoretičarima zavjere dovode u vezu sa epidemijom COVID-a 19.

Oprema postavljena na SC Crljenica je djelomično uništena, o čemu su mještani saznali u ponedjeljak. Radi se o običnoj opremi za prijenos bežičnog internetskog signala, kakvog velika većina mještana ima upravo u svome domu.

Informacije da Općina Bibinje u tajnosti i po noći instalirala opremu za 5G signal odlučno su demantirati predstavnici Općine: “To nije istina. Zapravo je nevjerojatno da u ovakvim trenutcima netko plasira takve neistine informacije, laži u javnost. S obzirom na novonastalu situaciju, pandemije COVID-19, smatrali smo neprimjerenim, dok istovremeno svi trebaju ostati kod kuće kako bi sačuvali zdravlje, hvaliti se kako je implementirana oprema koja omogućava besplatni pristup internetu na frekventnim javnim površinama”.

Oglas

S obzirom na to da je i prostor Dječjeg vrtića, i dvorišta SC-a pod video nadzorom ne sumnjamo kako će se krivac brzo otkriti – poručuju iz Općine Bibinje.

Projekt u vrijednosti 15.000,00 €, koji u okviru inicijative financira Europska komisija putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF,) dodijeljen je Općini Bibinje koji se kao potpora iskoristio za instaliranje pristupnih točaka za Wi-Fi u središtima javnog života općine.

Inicijativom WiFi4EU u općinama diljem Europe promiče se besplatan Wi-Fi pristup za građane u javnim prostorima kao što su parkovi, trgovi, javne zgrade, knjižnice, zdravstveni centri i muzeji.

D.Antonini / Foto: Pixabay