Umjetnica Tea Jurišić iz Baške Vode, koja je prije dva dana završila s oslikavanjem jedinstvenog i živopisnog murala u Podgori, prenijevši duh pitoreksnog ribarskog mjesta na ogromni zid koji nosi čuveni podgorski most, prava je majstorica ilustracije i ulične umjetnosti, što znaju svi koji prate njezin KVAR illustation studio.

Za ovaj posao angažirala ju je Udruga Sv.Vicenco Podgora, a mural je izazvao oduševljenje i mještana, i prolaznika i pratitelja društvenih mreža. Ovo nije prvi njezin rad na muralima na potezu Makarske rivijere, jer Tea je već ostavila svoj osebujni umjetnički pečat u lječilištu u Krvavici, a srećom, nije ni posljednji. Što se tiče Lijepe naše, Baškovođanka je uistinu imala dosta radova, uljepšavajući najrazličitije prostore, od dječjih vrtića i autobusnih stanica, pa do zatvora. Surađivala je s raznim svjetskim brendovima poput Adidasa, L’oreala, Samsunga, A1 Telekoma, radila je za Europski parlament, HDLU, Školsku knjigu itd. Iza sebe ima 11 samostalnih izložbi, od kojih je posljednja bila u Parizu 2021.godine.

Nije teško postati Tein fan jer njezini radovi očaravaju, potiču na razmišljanje, pršte lucidnošću, pokazuju neke paralelne, nikad viđene, a možda naslućene svjetove, intrigiraju i uljepšavaju ne samo vizure oko nas nego i u nama samima.

Oglas

U našem intervjuu, uostalom, pročitajte više o njezinom posljednjem angažmanu, ali i njezinim ostalim projektima, kao i povremenom nomadskom načinu života koji ju ispunjava i daje zabavniji smisao svakodnevici, ne dopuštajući joj da se kristalizira nego da ista ta svakodnevica ostane fluidna i prijemljiva za nove trenutke i ideje.

– Što se tiče samog murala, on je naručen od Udruge Sveti Vicenco, čiji članovi su imali ideju pokloniti svojim mještanima nešto što će ih asocirati na stil života u dalmatinskom mistu i simbole okolice, tako da na slici možete pronaći spomenik Galebova krila, skulpturu Uzoritu i svjetionik Ijak. Ostali motivi su vezani za likove koji uživaju u moru, love ribu i ispijaju kavice na štekatima. Površina je otprilike 50-ak kvadrata, a naslikan je u četiri dana, bura, led i moja tvrdoglavost su me gonili da ga probam što prije  završiti, objašnjava nam Tea koncept.
Zanimalo nas je sprema li se što slično i u Makarskoj. I imamo dobre vijesti. – Uskoro bi se trebao realizirati mural u Makarskoj, na predivnoj lokaciji i iskreno jedva čekam započeti, ali taj zid će pričekati malo blaže temperature. Zatim na red dolazi Split, gdje ću imati i izložbu u svojoj Školi likovnih umjetnosti, plan je ostaviti trag na zidu škole, što me kao bivšu učenicu jako raduje. Nakon toga se selim sjevernije i u suradnji s Wiener osiguranjem i svojim prijateljem, umjetnikom Lunarom oslikavam dva zida u centru Zagreba.
Optimistično gledam na ovu 2022 godinu i nastojati ću taj osjećaj prenijeti i na nadolazeće ilustracije i zidove, uljepšati atmosferu i razveseliti publiku koja je uključena  u doživljaj ulične umjetnosti, kazuje Tea.
Baškovoška umjetnica, inače, konstantno surađuje sa švedskim brendom LELO, tvrtkom koja izrađuje seks igračke. Paralelno radi ilustracije za Vox femine-ov projekt “Strašne žene”, dizajnerski studio  Bruketa, Žinić & Grey i za jedan poznati hrvatski glazbeni sastav.
– Volim spoznavati koliko je ilustracija fleksibilna i primjenjiva na jako puno strana, kazat će Tea koju, shodno toj dinamičnosti, opet vuče put u Bijeli svijet.Naime, naša se sugovornica u rujnu 2020.godine uputila s dečkom, u oldtimer kamperu, na put prema jugu, i tako je provela četiri mjeseca. U drugoj polovici veljače kane isto…
‘ Plan je do sredine veljače obitavati u Dalmaciji i potom u Njemačku, pokupiti dečka i provesti par mjeseci po nekim toplijim krajevima s našim oldtajmer kamperom, kao i prošle godine kad smo četiri mjeseca jezdili po sjevernoj Grčkoj i Peloponezu.  To je moj mali, udobni, pokretni studio, u kojemu crtam, fotografiram i skupljam impresije raznih krajeva, ljudi i običaja.  Još nismo odlučili u kojem smjeru ćemo krenuti, Maroko, Kreta ili Turska…Tu će vjerojatno presuditi slučajnost, izvlačenje papirića s imenom države ili bacanje novčića, pa što prevagne.
Takav stil života mi se trenutno čini najatraktivniji, s obzirom da ne želimo plaćati sve skuplje rente i režije u Zagrebu ili van države, samo da bi imali krov nad glavom. Fleksibilni smo, nastojimo biti što otvorenijeg uma i srca i vjerujemo da će se sve posložiti u svoje vrijeme, a ne u ono vrijeme koje su zacrtala određena društvena “pravila”.
 
Bila si u Parizu kao rezident u Cite Internationale des Arts, kakvo je bilo iskustvo, na čiji poziv si išla…? 
 
– Rezidenciju sam dobila preko natječaja koji je raspisao HDLU (Hrvatska udruga likovnih umjetnika) u suradnji s Cite Internationale des Arts u Parizu. Provela sam tri mjeseca u ateljeu u centru grada, tu i tamo bi sama sebe uštipnula jer nisam mogla vjerovati u to da živim 500 metara od Notre Dame, upoznajem fantastične ljude iz svih dijelova svijeta i lutam po jednom izvanrednom, magičnom gradu. Na rezidenciji sam nastavila slikati svoju seriju akvarela “Balkantropologija”, koja se dotiče običaja, tradicije i kulture Balkana, prikazane s dozom humora, ponekad i groteske. Uz to sam organizirala 24-satno crtanje stripa u ateljeu i imala sam izložbu gdje sam prezentirala svoj ilustratorski rad i video projekciju zidova koje sam oslikala po Europi, za kraj će Tea.
Ivona Ćirak /foto privatni album