Smrt nesretne Osječanke koja je stradala prelazeći cestu na adresi Stjepana Ivičevića u Makarskoj ponukala je Makarane koji žive u blizini da ovog puta i javno upozore na problem s kojim se bore već godinama. Riječ je o brzoj i neprilagođenoj vožnji kojoj, kako kažu, gotovo danonoćno svjedoče kao stanari ulice Franjevački put, koja se nalazi u neposrednoj blizini nedavne prometne nesreće sa smrtnim ishodom.

Iako se ne radi o istoj lokaciji na koju, kako tvrde, već dulje upozoravaju Marko Ševelj i Marin Visković iz Makarske, činjenica je da se na cijelom tom potezu, prema tvrdnjama tamošnjih stanara, zna odvijati divljanje s bijesnim vozilima i motorima.

– Sinoć smo prijavljivali brzu vožnju i divljanje, baš negdje oko 23 sata. I kazao sam ženi, baš kao da sam znao, kao da sam prizvao zlo, da se bojim da će netko stradati. Sutradan oko 5 sati išao sam na posao. Čuo sam tupi udarac kad sam skretao prema sporednoj ulici. I znao sam da se nešto desilo. Ma već godinama zovemo, upozoravamo, nema dana da ne zovemo policiju. No imam osjećaj da me saslušaju i nikom ništa, izio vuk magarca. Nema patrola, nema kontrola,ništa…Ima naših domaćih koji su problematični, znamo i tko i znamo koliko pojedini imaju krivičnih prijava. Neki i po 60-ak. Neki prave probleme 15-ak godina, i svejedno i dalje voze. A osim takvih, dođe ljeti mladež u Makarsku, mnogi od njih s bijesnim i skupim autima, koja u svojim zemljama ne smiju koristiti. I tu šlajfaju, divljaju…Ulica jest s ograničenjima, ali toga se neki ne pridržavaju, naprotiv, namjerno provociraju i ponašaju se kao da prometna ograničenja za njih ne vrijede, ogorčen je Marin Visković.

Oglas

Ljut je i zabrinut i Marko Ševelj. I on kaže kako već godinama upozoravaju. Dok je radio Petar Pan, onda je, veli, policije znalo puno češće biti. Od tada su patrole, kako tvrdi, rijetkost na ovoj dionici.

– Franjevački put je takva cesta da, unatoč ograničenjima, pojedinci osjete kako mogu udariti po gasu i onda debelo prekrše ograničenje. Neki rade osmice na kružnom toku. Sinoć oko 23 sata sam išao leći, i opet sam čuo divljanje s motorima. I opet smo zvali policiju, ali naravno, ništa. Ulica je nepregledna, a k tome su dva pješačka prijelaza međusobno udaljena jako puno. Jedan je kod Franjevačkog samostana, a drugi tek gore kod kružnog. Naša djeca idu na treninge u dvoranu, idu u školu, prelaze cestu, istu cestu koju pojedinci, što domaći, što gosti, koriste kao pistu. Stalno živimo u strahu, kazuje nam Ševelj.

U policiji kažu kako znaju za taj problem.

– U  2021. godini u ulici Franjevački put evidentirane su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom dok je u 2022.godine do 06. kolovoza evidentirana jedna prometna nesreća sa  lakše ozlijeđenom osobom.

Uvidom u evidencije policijske postaje utvrđeno je da je zaprimljeno više dojava o brzoj vožnji motocikla ulicom Franjevački put, o čemu su upoznate policijske ophodnje dok je temeljem  dojava učestalo vršena kontrola i nadzora prometa vozača u ulici Franjevački, što će se nastavit i ubuduće, poručuju iz policije.

Zanimala nas je mogućnost rješenja kroz postavljanje dodatnih uspornika. Najavili su obilazak ove ceste.

– Napominjemo kako je održavanje i briga o postavljanju vertikalne i horizontalne signalizacije u nadležnosti Županijske Uprave za ceste, a policijski službenici zajedno sa predstavnicima Županijske uprave za ceste će izvršiti obilazak ulice Franjevački put te predložiti konkretno rješenje i postavljanje dodatne vertikalne i horizontalne signalizacije kako bi se povećala sigurnost svih sudionika u prometu, a posebno pješaka.

Ivona Ćirak /foto O.Franić