Baveći se fotografijom i dron fotografijom Makaranin Krešimir Borić posljednjih nekoliko godina polako prikuplja arhivu spektakularnih snimaka, kako na obroncima Biokova i u letu iznad Makarske rivijere, tako i u krajolicima zbog kojih je odlučio prijeći i po nekoliko tisuća kilometara puta.

Nakon što je ranije snimao u St.Michelu i Bratislavi, Borić je u svom posljednjem putovanju posjetio Island, a izložbu fotografija vanzemaljske ljepote ovog otoka u Sjevernom Atlantiku možete još nekoliko dana pogledati u Dali Baru.

– Bio sam relativno kratko, četiri dana. Nisam imao sreće s glavnim ciljem, fotografiranjem polarne svjetlosti jer se nisu poklopili vremenski uvjeti, međutim nastalo je dosta materijala s kojim sam zadovoljan. Tamo se dosta često mijenja vrijeme između kiše, vjetra i sunca zbog čega mi je aurora borealis nažalost promaknula, međutim Island je čudesna zemlja u kojoj se uistinu puno toga može vidjeti- govori nam Borić.

Oglas

Selo Vik, kojeg je posjetio na svom putovanju, nalazi se uz obalu Reynisfjara i u pitanju je najjužnije naseljeno mjesto na Islandu, sa svojih 300-tinjak stanovnika, koji žive u blizini ledenjaka Mýrdalsjökull te aktivnog vulkana Katla, čija je posljednja erupcija zabilježena prije stotinjak godina.

Nedaleko od sela se nalaze znamenite crne vulkanske plaže i spektakularne stijene, izložene udarima jakih i nepredvidljivih valova. Odnosno, u pitanju je mjesto spektakularne ljepote, ali i s druge strane i spektakularne negostoljubivosti prema ljudima, koji su se ipak naučili živjeti u sjeni aktivnog vulkana.

– Ljudi su definitivno čudni, zabavni i ekscentrični tog zbog okruženja u kojem žive. Recimo često moraju raditi vježbe evakuacije jer bi iznenadna erupcija Katle mogla dovesti do poplave koja bi izbrisala cijelo selo. Kako im je sigurna točka jedna crkva koja se nalazi na povišenom položaju, često održavaju vježbe brzog odlaska tamo.

– Sama priroda što ih okružuje je kombinacija surovosti i ljepote koja kao da ne pripada ovoj planeti. Gledajući te planine, vodopade i drugo, meni kao turistu je doživljaj bio kao da sam na Marsu. Svakako bih volio ponovo otići tamo, prije svega jer ovaj put nisam uspio zabilježiti sve što sam htio, pogotovo polarna svjetla – dodaje Krešimir Borić.
O.Franić / foto Goran Morović / privatni album