Vedran Ramadanović iz Male Dube, a koji je srednju školu završio u Makarskoj, odvjetnik je koji je, kako piše N1, u EU srušio presudu iz Hrvatske zbog nazivanja žoharom. Ramadanović je inače iz generacije dvaju makarskih kandidata za gradonačelnika, aktualnog poteštata Jure Brkana i SDP-ovog Zorana Paunovića.

Glede presude,  riječ je o slučaju Ranka Bona, aktivista koji je izvjesnog političara na zatvorenom skupu nazvao “žoharom” tijekom razmirice oko zelenih politika u Istri. U postupku u Hrvatskoj Bon je kažnjen, da bi, zastupan po odvjetniku Vedranu Ramadanoviću, na Europskom sudu za ljudska prava osuđujuću presudu u cijelosti pobio. Odvjetnik je za N1 opisao zanimljivo obrazloženje.

– Obratili smo se Europskom sudu za ljudska prava (ESLJP) i on je u cijelosti prihvatio sve naše navode u vezi postupka, u prvom redu je istaknuo da, kada je riječ o pitanjima i debati od javnog interesa, tada postoji veoma mali prostor za ograničenje slobode izražavanja”, obrazložio je Ramadanović.

Oglas

Istaknuo je i da političari, odnosno javne osobe, moraju imati viši prag tolerancije kad je u pitanju kritika. Za izjavu (‘žohar’) je ESLJP istaknuo da ona može biti uznemirujuća. Međutim, sud je smatrao da se ne radi o teškom osobnom napadu niti o kvalifikaciji nekih osobnih karakteristika privatnog tužitelja, već se radilo o vrijednosnom sudu i zapravo o jednom metaforičkom izražavanju.

Ramadanović je dalje objasnio odakle visok postotak slučajeva u kojima Republika Hrvatska izgubi kad je riječ o sporovima koji protiv nje dospiju na ESLJP:

– Prije svega, kod nas su prečeste izmjene zakona. Mi smo od 1997. u glavi zakona koji propisuje kaznena djela protiv časti i ugleda, imali tri izmjene. Imali smo prvo četiri kaznena djela, pa opet četiri, sada imamo dva… Prečeste izmjene utječu na to da nema pravne prakse i pravne sigurnosti, kazao je odvjetnik iz Makarske.

M. D. /foto N1