Prije malo manje od tri mjeseca hrvatska 3×3 košarkaška reprezentacija izborila je svoj prvi nastup na Europskom prvenstvu. Pripreme za lipanjske kvalifikacije Hrvatska je odradila u Makarskoj, a u njenom sastavu bio je i Željko Jović.

Kvalifikacije za EP održane su u Rumunjskoj, a Hrvatska se našla u skupini s Belgijom i Estonijom. Tijesan poraz od Belgijaca i slavlje nad Estoncima odveli su nas među 8 najbolji u Constanti, a za prolazak u polufinale trebalo je pobijediti Rumunje, u čemu smo i uspjeli. Pobjedom nad Ukrajinom u polufinalu Hrvatska je izborila nastup na rujanskom EP-u u Jeruzalemu.

Baš kao što je to bio slučaj u kvalifikacijama, na izbornikovom popisu za EP ponovno se našao i naš Željko Jović. Tridesetčetverogodišnji Makaranin bio je jedan od četvorice izabranih za nastup u Izraelu. Uz njega, svoje mjesto u kockastom dresu pronašli su još Ivan Rašetina, Stipe Krstanović i Jure Gunjina.

Oglas

Hrvatske košarkaše ždrijeb nije mazio, pa se tako našla u skupini s Nizozemskom i Francuskom. Prvo kolo donijelo joj je ogled protiv Nizozemaca, a unatoč solidnom otporu Hrvatska je na kraju poražena (21:13). Dva sata kasnije, naši dečki ponovno su morali na teren. Ovaj put protivnik je bila Francuska, a s obzirom na uvodni poraz, Hrvatskoj je za četvrtfinale igrala samo pobjeda. Nažalost, naša reprezentacija nije uspjela zaustaviti odličnu Francusku te je doživjela drugi poraz na turniru.

Tako se od EP-a oprostila već nakon natjecanja po skupinama, no s obzirom da joj je ovo bio prvi nastup na europskoj smotri, Hrvatska nema razloga za preveliko nezadovoljstvo.

Hrvatska je pokazala da joj je mjesto među europskom elitom i sve ovo za nju je bilo jedno veliko iskustvo. Ponosni smo što je dio reprezentacije bio i jedan Makaranin, te se nadamo da je ovo tek prvo veliko natjecanje za Željka u reprezentativnom dresu.
Dora Srzič