S dolaskom ljeta i konačnim poboljšanjem epidemiološke situacije u Hrvatskoj, polako se otvara sezona javnih manifestacija i festivala. Jedan takav događaj će se održati ovog vikenda u Makarskoj. Riječ je o Dalmatia film festivalu (skraćeno DFF), međunarodnom festivalu igranog, dokumentarnog i promotivnog filma kojemu će ovo biti šesto po redu izdanje. Festival se svake godine održava u ljetnim i zimskim mjesecima u više gradova širom Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, a prethodnih sezona su ga posjećivali brojni domaći i inozemni gosti iz svijeta filma (glumci, redatelji, producenti, filmski kritičari, itd).

Publika u Makarskoj se s festivalom upoznala 2019. godine, kada su u sklopu manifestacije Šumoteka pod okriljem DFF-a organizirane posebne filmske projekcije. Ovog vikenda, DFF će u ljetnom kinu Makarska predstaviti izbor nekih od najzapaženijih kratkih igranih i dokumentarnih filmova prikazanih u prethodnih pet festivalskih izdanja. Riječ je o filmovima koji su osvojili ukupno preko stotinjak međunarodnih nagrada, a žanrovi im se kreću u rasponu od komedije i drame, do trilera i znanstvene fantastike, pa vjerujemo da će izbor zadovoljiti podjednako široku publiku i filmofile i da će svatko naći nešto po svom ukusu. Većinu prikazanih ostvarenja će publika u Makarskoj vidjeti po prvi put.

Festival započinje ove subote u ljetnom kinu, u 21 sat. Kao uvod, gledatelji mogu uživati u kratkom 10-minutnom bloku vrhunskih promotivnih turističkih filmova koji nas na atraktivan i inventivan način vode na virtualno putovanje oko svijeta. Zatim slijede kratki igrani i dokumentarni filmovi čije naslove i raspored možete vidjeti na službenoj web stranici i facebook profilu festivala:
www.dalmatia-filmfestival.com
www.facebook.com/DalmatiaFilmFestival

Oglas

Među filmovima prvog dana festivala, možemo istaknuti šarmantnu britansko-španjolsku romantičnu komediju „Love at First Sight“, otkačeni španjolski film „Your Last Day on Earth“, australski kratkometražni hit „Serving Joy“, zatim domaći film „Druker“ kao jedno od najnagrađivanijih hrvatskih kratkometražnih ostvarenja u posljednje dvije godine. Tu je i snažna škotska drama „Boys Night“, a program završava sa švedskom triler-komedijom „Mousse“, koja je do sada prikazana na preko 300 međunarodnih festivala i ovjenčana je sa preko 50 nagrada.

Ni drugog dana festivala neće manjkati atraktivnih ostvarenja. Između ostalog, tu je španjolski film „The T-Shirt“ koji je bio u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Cannesu. Program završava s dva osebujna filma – belgijski „The Screenwriter“ je sjajna crnohumorna drama, a „The Slice of Life“ je 20-minutno znanstveno-fantastično ostvarenje domaćih autora inspirirano kultnim „Blade Runnerom“, koje se po vizualnom dojmu može ravnopravno mjeriti s neuporedivo skupljim Hollywoodskim djelima istog žanra.

Na kraju napomenimo kako se sve projekcije održavaju u gradskom ljetnom kinu, a ulaz je besplatan. Nadamo se kako ćete se odzvati pozivu na festival i uživati u atraktivnom filmskom programu i druženju.

Dalmatia film festival će se nastaviti u kolovozu, s natjecateljskim programom i posebnim projekcijama u Pirovcu, Kaštel Lukšiću i još nekoliko gradova. Finale festivala s dodjelom nagrada, održat će se u Splitu početkom prosinca.Manifestacija je financirana sredstvima iz proračuna Grada Makarske”.

M.D. / foto DFF