Makarska udruga DAUP Orion dobitnik je Državne nagrade “Faust Vrančić” za 2020.godinu, odnosno najvećeg priznanja kojeg jedna udruga tehničke kulture u Hrvatskoj može dobiti.

Nagrada Faust Vrančić dodjeljuje se za iznimna postignuća u tehničkoj kulturi, a za 2020. godinu dodijeljeno ih je ukupno trinaest – jedna za životno djelo, deset godišnjih nagrada pojedincima i dvije godišnje nagrade udrugama, od kojih jedna putuje upravo u Makarsku.

-Ova nagrada je kruna našeg rada ali i poticaj da se i dalje borimo za našu djecu i mlade, i pokušamo ih što više formirati kroz ovu plemenitu znanstveno-tehničku disciplinu u odgovorne ljude koji trebaju dalje nastaviti izgrađivati našu zajednicu.

Oglas

Ovu nagradu posvećujem svim članovima Oriona, posebno mladima, koji su svih ovih godina predano radili, pripremali i provodili kako edukacije, tako i radionice u astronomiji, te na taj način najbolje prezentirali i promicali našu Udrugu u javnosti – kazao je predsjednik DAUP “Orion” Gloryan Grabner.

Predlagatelj je bila Zajednica tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije, a u obrazloženju stoji :

Društvo za astronomska i ufološka proučavanja „Orion“ iz Makarske je udruga tehničke kulture koja punih 20 godina radi i promiče tehnički odgoj medu djecom i mladima te je odgovorna za formiranje djece i mladih u STEM području u gradu Makarskoj i mjestima Makarskog primorja.

Uspjeh u radu duguje entuzijazmu članova Udruge koji nesebično stečena znanja i tehničke vještine prezentiraju djeci i mladima u raznim aktivnostima astronomskog rada, kako u sklopu Astro škole i znanstveno-popularne manifestacije i objave na društvenim mrežama, tako i u razvoju ekološke svijesti u međunarodnim projektima „Sat Zemlje“ i „Zelena čistka“ koju je DAUP Orion prvi upriličio ne samo u gradu Makarskoj i Primorju, već i u Republici Hrvatskoj.

Svoj put u tehnici udruga je započela nabavkom teleskopa i uređenjem zapuštenog prostora u astronomsku učionicu, zatim je izgradila Makarsku zvjezdarnicu. Od jednako zapuštenog okoliša napravljen je Dječji astro park – prvo znanstveno igralište astronomske tematike i sve to prikupljanjem donacija. Udruga je dobitnik Povelje HZTK 2009. godine za izniman doprinos razvoju tehničke kulture, kao i mnogobrojnih drugih priznanja – stoji u obrazloženju, kojeg možete pročitati ispod.

O. Franić /foto arhiva MD/Duje Antonini

Odluka_i_obrazlozenje_odluke_o_dodjeli_drzavne_nagrade_tehnicke_kulture_faust_vrancic_za_2020._godinu